Zoltán
21 °C
36 °C

Nem lesz itt jó állatnak lenni

2017.06.02. 13:27

A világ népességnövekedése, valamint az emberek élelem-, ivóvíz - és lakóterület-igénye miatt ötven éven belül sosem látott mértékű lehet egyes állatfajok kihalási kockázata – írja az MTI egy új tanulmányra hivatkozva.

A Nature Insight aktuális számában megjelent tanulmány szerint a leginkább fenyegetett több mint 360 nagy testű emlősfaj Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában, vagyis a világ biológiailag legsokszínűbb régióiban él.

Miután a modern Afrikából kirajzottak, egymást követték a különböző fajokat érintő kihalási hullámok. Háromezer évvel ezelőttre a Föld elvesztette a nagy méretű – 44 kilogrammnál nehezebb – szárazföldi emlőseinek felét, valamint madarainak 15 százalékát.

A Föld népessége hétmilliárd fő. Az évszázad végére várhatóan négymilliárddal többen leszünk. Mostanra az emlősfajok negyedét és a madárfajok 13 százalékát fenyegeti a kihalás. A veszélyeztett állomány csaknem felét fenyegeti az orvhalászat és a vadászás is.

A Föld felszínének 14 százalékát teszik ki a kijelölt védett területek, de a fajok sokszínűsége világszerte csökken. Ugyanakkor 710 millió hektárnyi területet kellene megtisztítani – nagyrészt a fekete-afrikai régióban –, hogy kielégíthessük a 2060-as élelmiszerigényeket.

A szakemberek szerint még nincs minden veszve. Az állatvilág és az emberiség egyaránt megmenthető, de ehhez a következőkre lenne szükség:

  • A természetvédelmi területek kibővítésére és hatékonyabb kezelésére.
  • A vadászat és orvvadászat okainak megszüntetésére.
  • A termőföldek megóvására.
  • A kártevőknek és aszályoknak jobbna ellenálló haszonnövények termesztésére.
  • Húsban szegény, de gyümölcsben, zöldségben és magvakban gazdagabb étrendre.

A kutatók szerint az emberek táplálkozási szokásainak, valamint gazdálkodási módszereinek drasztikus megváltoztatásával 2060-ra egészséges étrendet lehetne kialakítani a bolygó tízmilliárd lakosa számára, miközben élhető környezetet biztosíthatnánk a megmaradt állatfajoknak is.