Közülük kerülnek ki az első Mars-utazók

2017-06-07T203952Z 628274632 RC1C96BCA420 RTRMADP 3 SPACE-ASTRON
2017.06.08. 12:15

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerdán ünnepélyes keretek között jelentette be, hogy kiválasztották azt a 12 űrhajóst, akiket felkészítenek a Marsra történő utazásra. Pontosabban mélyűri missziókra, a Mars mellett szóba került a Holdra való visszatérés is, de ez még bizonytalan – írja az ITcafé. A jelölteket egy másfél évig tartó program során 18 ezer jelentkezőből választották ki.

A Johnson Űrközpontban tartott eseményen az új Orion űrhajó mérnöki modellje előtt sorakozott fel az a 7 férfi és 5 nő, akik a következő években ezzel az űrhajóval Föld körüli repüléseken készülnek fel az expedícióra.

A kiválasztottak: Zena Cardman, Jasmin Moghbeli, Jonny Kim, Frank Rubio, Matthew Dominick, Warren Hoburg, Robb Kulin, Kayla Barron, Bob Hines, Raji Chari, Loral O'Hara, Jessica Watkins. Vannak közöttük katonatisztek, tudósok, orvosok, illetve helyet kapott a SpaceX vezető tervezőmérnöke és a NASA egy berepülőpilótája is. 

A csapat formálisan augusztusban kezdi meg a felkészülés első szakaszát, egy két évig tartó alapkiképzést, melynek során a Nemzetközi Űrállomás fontos szerepet kap, ezen időszakban bővített legénységgel folyik majd a munka.

(Borítókép: Mike Pence bemutatja a 12 jelöltet, akiket felkészítenek a Marsra történő utazásra. Warren Hoburg, Bob Hines, Matthew Dominick, Raji Chari, Zena Cardman, Kayla Barron, Jessica Watkins, Frank Rubio, Loral O' Hara, Jasmin Moghbeli, Robb Kulin és Jonny Kim a Johnson Űrközpontban 2017. június 7-én. Fotó: NASA/Reuters)  • Hírek
  • Hírek