Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Megmenekült a kihalástól a disznódelfin

2017.06.08. 15:43

Megállapodás született a Mexikó partjainál élő, kritikusan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfin védelmében a fajt fenyegető halászhajók tilalmáról – írja közleményében a beavatkozást május eleje óta sürgető WWF természetvédő szervezet.

A WWF szerint a lépés kulcsfontosságú a kihalás szélén álló, vaquita néven is ismert faj megmentésében, és abban, hogy fenntartható jövőt biztosítson mind a helyi lakosoknak, mind a vadvilágnak.

A világ legkisebb cetfajának megmentése érdekében a mexikói kormány, a Leonardo DiCaprio Alapítvány és a Carlos Slim Alapítvány kötött megállapodást. A Leonardo DiCaprio Alapítvány a kezdetektől fogva elkötelezett híve a delfinfaj megóvásának, a Carlos Slim Alapítvány munkája pedig a hátrányos helyzetű mexikói lakosságot, a helyi környezet védelmét, és az ott élő jellegzetes fajok megőrzését célozza.

A vaquitát elsősorban a kopoltyúhálók veszélyeztetik, amelyekbe belegabalyodva az állat megfullad. Mexikó kormánya a múlt héten kiterjesztette az ideiglenes tilalmat a hálók használatára, de ezeket az új megállapodás értelmében végleg betiltják. Az egyezmény kiterjed az elhagyatott, vízben lebegő hálók begyűjtésére, illetve a lakosságot is segítő új, fenntartható halászati eszközök és technikák kifejlesztésére.

A WWF szerint a megállapodás mellett továbbra is szükség lenne a vaquiták egyedszámának helyreállítására irányuló terv kidolgozására. Szerintük:

  • Azonnal engedélyezni és népszerűsíteni kéne a már létező, alternatív halászati eszközöket addig, amíg nem dolgoznak ki új, fenntartható halászati technikákat.
  • Fontos lenne a kopoltyúhálók használatának és birtoklásának egyértelmű tiltása a Felső-Kaliforniai-öbölben és környékén.
  • Elengedhetetlen a mexikói, amerikai és kínai kormány közös, összehangolt cselekvése annak érdekében, hogy megállítsák a szintén itt élő totoaba hal úszóhólyagjának illegális kereskedelmét, a kopoltyúhálók használata ugyanis emiatt vált elterjedtté a Felső-Kaliforniai-öbölben, a vaquita csupán "járulékos fogás". (A totoaba úszóhólyagjának sokan gyógyhatást tulajdonítanak, ezért – főként Kínában – rendkívül nagy rá a kereslet.)
  • A delfinfaj egyedszámának helyreállításához szükséges egyes példányok befogása és biztonságos helyen szaporítása addig, amíg a Kaliforniai-öböl kellően biztonságossá válik ahhoz, hogy visszatelepítsék őket természetes élőhelyükre.