Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Az ENSZ szerint védeni kell az óceánokat

shutterstock 304515863
2017.06.10. 09:13

Az ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében, írta az MTI. A szervezet New York-i székhelyén egy öt napon át tartó konferencia pénteki záróbeszéde a tiszta vizek védelmének jegyében hangzott el. A nemzetközi óceánkonferencia az ENSZ első ilyen jellegű nemzetközi tanácskozása volt.

A fő cél, hogy felhívják a figyelmet a világtengerek veszélyeztetettségére, és ennek súlyos következményeire. Ez életbevágóan fontos, hiszen a Föld háromnegyedét óceánok és tengerek borítják:

  • ezek szolgáltatják az élethez elengedhetetlen oxigén csaknem felét,
  • megkötik a kártékony szén-dioxid több mint egynegyedét,
  • táplálékot adnak, és
  • kulcsszerepet játszanak az éghajlati rendszerek alakulásában.

A világszervezetben egyhangúlag elfogadott dokumentum arra szólítja fel a kormányokat és a civilszervezeteket egyaránt, hogy hozzanak intézkedéseket az óceánok és a tengerek szennyezése, az illegális halászat és a túlhalászás, valamint a tengerek élővilágát pusztító savasodás megakadályozására. Szintén sürgetik a kormányokat, hogy védjék meg a part menti ökológiai rendszereket. A tanácskozáson elfogadott dokumentum nem kötelező érvényű.

Sokan további, önkéntes vállalásokat tettek az óceánok és általában a természeti környezet védelmében, majdnem 1200 további javaslat született. 

Az Egyesült Államok viszont egyedüliként visszautasította az új egyezmény olyan részeit, amik támogatják a párizsi klímaegyezményt.

David Balton, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára emlékeztetett rá: Donald Trump elnök június elsején bejelentette, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a klímaegyezményből .