Egymillió embert vinne a Marsra Elon Musk

2017.06.15. 14:24

Egymillió embert juttatna el a Marsra a következő 50-100 évben Elon Musk, derül ki az amerikai milliárdos, a SpaceX vállalat vezetőjének tanulmányából (Making Humans a Multi-Planetary Species), amely a New Space folyóiratban jelent meg.

Musk múlt év őszén egy nemzetközi űrhajózási kongresszuson már beszélt a Mars kolonizációjának terveiről, most részletesen leírta, miként képzeli megvalósítani nagyszabású elképzeléseit, írja az MTI.

Első körben felderítőűrhajókat küldene a Marsra Musk, amikkel kitanulhatnánk miképp lehet nagyobb terheket a bolygóra juttatni, milyenek ott a landolási viszonyok, milyen nyersanyagok állnak ott rendelkezésre stb.
Első körben felderítőűrhajókat küldene a Marsra Musk, amikkel kitanulhatnánk miképp lehet nagyobb terheket a bolygóra juttatni, milyenek ott a landolási viszonyok, milyen nyersanyagok állnak ott rendelkezésre stb.
Kép: SpaceX / New Space

A vörös bolygó betelepítésének víziója az újrahasználható rakéta és űrhajó kombinációján alapul, amelyet Musk bolygóközi közlekedési rendszernek (Interplanetary Transport System, ITS) nevez. Mind a rakétát, mind az űrhajót a SpaceX Raptor hajtóműve fogja működtetni, amelyet most fejleszt a vállalkozó cége. Musk szerint a hajtómű háromszor erősebb lesz, mint a cég Falcon 9 rakétáját működtető Merlin hajtóművek.

A 42 Raptor hajtóművel felszerelt rakéta képes lesz 330 tonna tömeget Föld körüli pályára juttatni, megnagyobbított változata 600 tonnát. Az eddigi legnagyobb teljesítményű hordozórakéta a NASA Saturn V holdrakétája 150 tonna világűrbe juttatására volt képes.

Az ITS rakétái az űrhajókat Föld körüli pályára állítanák, és 20 perc múlva visszatérnének egy hajszálpontos landolással. A rakéták számos űrhajót és üzemanyag tankert juttatnának a világűrbe, úgy tervezik őket, hogy élettartamuk alatt mintegy ezerszer képesek legyenek repülni. A Földkörüli pályára állította űrhajók akkor indulhatnának el nagyszámban a vörös bolygó felé, amikor a Föld és a Mars együttállása kedvező lesz, azaz 26 havonta.

Musk körülbelül tízezer ITS űrhajó indításában gondolkodik, amelyek mindegyike legalább 100 de inkább 200 embert szállítana. Ily módon egymillió embert juttathatna el a Marsra a következő 50-100 évben, ami elképzelése szerint már elegendő lenne egy önfenntartó civilizáció létrehozásához.

Az űrhajók kilenc Raptor-hajtómű és a vörös bolygón előállított metánalapú üzemanyag segítségével térnének vissza a Földre. Minden ITS-űrhajó 12-15 világűrbeli utat lenne képes teljesíteni, minden üzemanyag tanker mintegy százszor térhetne vissza a Földre.

A MARS benépesítésének kulcsa a bolygóközi közlekedési rendszer újrafelhasználhatóságában van. Ez a vörös bolygóra való utazás árát személyenként 200 ezer dollárra csökkenthetné a becsült 10 milliárdról (hagyományos, egyszer használatos űrrepülési rendszerek használata esetén kerülne ennyibe egy marsi út).

A vállalkozó szerint ha minden jól megy, 10 év múlva kezdődhetne a marsi utazás. "De hatalmas kockázatai vannak. Rengetegbe fog kerülni. Jó esély van arra, hogy nem fog sikerülni, de a mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb haladást érjük el" – tette hozzá Elon Musk.  • Hírek
  • Árfolyam