Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Zöldbe fordult a Boszporusz-szoros vize

2017.06.15. 10:44

Nem vízszennyezés, hanem a Fekete-tengerben elszaporodott fitoplanktonok változtatták meg kékeszöldre az elmúlt napokban a Boszporusz-szoros vízének színét, írja az MTI. Az Európát Ázsiától elválasztó Boszporusz vízének hirtelen színváltozását meglepődve fogadták Isztambul lakói. Sokan azt hitték, hogy vízszennyező anyag kerülhetett a szorosba, míg mások az Égei-tenger térségében hétfőn történt nagy erejű földrengéssel hozták összefüggésbe a szoros csodálatos kék színének elvesztését.

Török óceánkutatók azonban szerdán közölték, nincs semmilyen rejtély az erős szaggal párosuló színváltozás mögött. “Az Emiliania huxleyi tengeri alga elszaporodása okozza a színváltozást” – közölte Ahmet Cemal Saydam, a Hacetteppe Egyetem professzora a Dogan török hírügynökséggel.

"A Fekete-tengeren robbanásszerűen elterjedt ez a tengeri alga, ami valóságos áldás az élővilágnak, mivel fontos szerepet játszik a légkör szén-dioxid-tartalmának szabályozásában" - tette hozzá. "Szó sincs vízszennyezésről" – hangoztatta, hozzátéve, hogy a jelenség áldást jelent a szardella számára, amely népszerű vacsora a török éttermekben.

A Fekete-tenger vízének színváltozását a NASA Aqua nevű műholdja is észlelte és felvételeket is készített róla. Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei is úgy vélték, hogy a coccolithophore nevű fitoplankton okozza az elszíneződést. Az Emiliania huxleyi a coccolithophore egyik faja. "Ennek az egysejtű élőlénynek kalcium-karbonát lemezecskéi vannak, és ha az alga virágzik tejfehérré változtathatja a tengerek vizét" – közölte a NASA.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft