Gusztáv
-4 °C
1 °C

Üzemanyagot termelő napfestéket fejlesztettek ki ausztrál tudósok

2017.06.16. 22:22

Ausztrál tudósoknak sikerült olyan napfestéket létrehozniuk, ami a napenergiából és vízgőzből képes hidrogént - a legtisztább energiaforrást - előállítani. Az eredményeiket az ACS Nano oldalon publikálták. 

A napfesték egy olyan festék, ami elnyeli a nap sugarait és eközben áramot termel. Mindezt persze borzalmas hatásfokkal, a fény-elektromosság átalakítás hatékonysága mindössze egy-két százalék, de kezdetnek nem rossz.

A tudósok azonban kifejlesztettek hozzá egy új anyagot, a molibdén-szulfidot, ami úgy viselkedik, mint a szilikagél: ezt különböző tasakoknál használják, elnyeri a nedvességet, és így a tasakban tárolt az étel, gyógyszerek vagy elektronikus berendezések szárazon tarthatóak. Azonban a molibdén-szulfid félvezetőként is funkcionál és mint katalizátor, elősegíti a víz hidrogénre és oxigénre való szétbontását.  

Amennyiben a molibdén-szulfidot titán-oxid részecskékkel keverjük össze, akkor egy olyan napfény-elnyelő festéket kapunk, ami hidrogén üzemanyagot termel nedves levegőből és napenergiából. Ráadásul nem kell hozzá szűrt, tiszta víz, és a nagyon száraz, de vízközeli helyeken is használható.

A titán-oxid egy fehér pigment, ami már most gyakori alkotóeleme a falfestékeknek. Ez azt jelenti, hogy egy kis adalék az új anyagból, és a téglafal átalakul egy energiatermelő, üzemanyag-előállító ingatlanná

- mondta a kutatást vezető Torben Daeneke, az RMIT University tudósa.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft