Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Most fedezték fel, máris a kihalás fenyegeti

2017.06.21. 09:05

Négy újabb ásóbékafajt azonosítottak Indiában, a Nyugati-Ghátokban, a még alig ismert állatokat pedig máris kihalás fenyegeti az emberi tevékenység következtében – írja az MTI.

Az eddig ismeretlen békafajokat a Delhi Egyetem doktorandusza, Szonali Garg találta ötévi kutatómunka eredményeként az India délnyugati partvidéke mentén húzódó hegységben, amely a világ egyik legváltozatosabb élővilágú térsége. 

A Zootaxa tudományos folyóirat keddi számában ismertetett fajok – a Fejervarya kadar, az F. manohorani, az F. neilcoxi és az F. cepfi – az elsőként Bolkay István magyar természettudós által 1915-ben leírt Fejervarya békanemhez, az indiai békák csoportjához tartoznak.

Ezek a békák rendkívül félénkek. Ha olykor rájuk bukkanunk, halljuk a hangjukat, de amint megpróbálunk a közelükbe menni, hogy rögzítsük a brekegésüket, elnémulnak

– mondta az indiai médiának a kutató.

Maguk a fajok eddig se voltak ismeretlenek, de eddig a Fejervarya rufescens fajhoz sorolták őket, Szonali Garg viszont különbségeket talált a küllemükben és a génjeikben is. A felfedező szerint az új fajok további kutatásra szorulnak, főleg veszélyeztetettségük mértékét lenne szükséges meghatározni. 

A Nyugati-Ghátokat valaha dúsan borították az esőerdők, a terület rendkívül gazdag volt növény- és állatfajokban, és bár mára az ember jelentősen megváltoztatta a tájat, a térség még mindig a világ egyik jelentős bioszféraközpontjának számít, sok olyan fajnak ad otthon, amely sehol másutt a világon nem található meg. Az Indiában Békaemberként emlegetett kutatásvezető, Szathjabhama Dasz Bidzsu elmondta, hogy tíz év alatt több mint 100 kétéltűfajt fedeztek fel a Nyugati-Ghátokban, a régióban 2006 és 2015 között megduplázódott az ismert kétéltűfajok száma, egyharmadukat azonban máris kihalás fenyegeti.