Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagy lépést tettünk a fúziós energia felé

2017.06.22. 15:12

A tudomány már évtizedek óta dolgozik azon, hogy valóban működőképes fúziós reaktort hozzon létre, amely forradalmasíthatná az energetikát. Egy friss kutatási eredmény végre áttörést hozhat ezen a területen – írja az Engadget. A Physical Review Letters szaklapban megjelent tanulmány a fúziós reaktorok előtt tornyosuló egyik legnagyobb akadály, az úgynevezett elfutó elektronok problémájára kínál megoldást.

A fúziós reaktorok a Napban és más csillagokban folyó energiatermelő reakciót lesnék el. A működési elvük lényege, hogy nagy nyomás alatt hidrogénatomokat hevítenek, hogy a villámgyorsan száguldozó részecskéik egymásba ütközzenek és héliummá olvadjanak össze. Ez a fúzió elképesztő mennyiségű energiát szabadít fel. A cél a felszabaduló energia tárolása és elektromos árammá alakítása, ami óriási előnyökkel jár a hagyományos, maghasadásra épülő nukleáris reaktorokkal szemben: bőségesebb nyersanyagellátás, több energia, kevesebb környezetszennyezés, nagyobb biztonság.

A folyamat során elszabaduló elektronok viszont nagy veszélyt jelentenek, mert az óriási energia hatására úgy felgyorsulnak, hogy ha nem sikerül kontrollálni őket, rövid úton tönkre vághatják az egész reaktort. A kutatók most kitaláltak egy módszert, hogyan lehet biztonságos szintre lassítani ezeket az elfutó elektronokat: nehéz ionokat, például neont vagy argont kell bejuttatni a reaktorba, hogy az elektronokkal ütközve lefékezzék őket.

A végcél, vagyis a gyakorlatban bevethető fúziós erőmű még mindig odébb van, de ennek a problémának a megoldásával a kutatók újabb fontos lépést tettek az irányába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!