István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Tutururu és titi is fellélegezhet

2017.06.22. 08:59

Megmenekülhet a kihalástól a világ legritkább madárfajai közül néhány, miután környezetvédőknek két év alatt sikerült ragadozómentessé tenniük az élőhelyüknek számító öt francia polinéziai szigetet – írja az MTI.

Az Ausztrália és Dél-Amerika között félúton fekvő szigeteken élő tutururuból (Alopecoenas erythropterus) már kevesebb mint kétszáz példány van. Egy másik ott élő faj a szalonkafélékhez tartozó titi (Prosobonia parvirostris).

"A ragadozóktól mentes életterük olyannyira leszűkült, hogy a beavatkozás nélkül akár egy ciklon, egy aszály, de akár egy patkányok vagy madarak által terjesztett betegség is a kihalásukat okozhatná" – mondta a BirdLife állatvédő szervezet egyik munkatársa, Steve Cranwell. A környezetvédők munkájának eredményeként most ezer hektár áll a madarak rendelkezésére, ahol így már veszély nélkül szaporodhatnak és élhetnek.

Az idegenhonos emlősfajok megjelenése 90 százalékban felelős az 1500 óta kihalt madárfajok pusztulásáért. A BirdLife tervei szerint a biztonságossá tett szigeteken további madárfajok lelhetnek menedékre.