Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Lehet egy tizedik bolygó a Naprendszerben

2017.06.23. 10:29

Egy bolygóméretű objektum keringhet a Naprendszer Plútón túli jeges régiójában – írja a Space.com. Az Arizonai Egyetem kutatói szerint az eddig nem látott bolygó a Kuiper-öv nevű, Neptunuszon túli kisbolygóövben található.

Mivel a bolygójelöltet közvetlenül még nem sikerült megfigyelni, a kutatók a Kuiper-öv kisebb jeges objektumaira gyakorolt hatásából következtettek a létezésére. Ezeknek a Naphoz képest döntött pályája egy masszívabb égitest jelenlétére utal, amelynek a gravitációs mezője torzítja a közelben elhaladó objektumok keringését. Márpedig a mérhető pályamódosulásokból a kutatók arra következtetnek, hogy a legvalószínűbb magyarázat egy bolygó, amelynek a tömege a Föld és a Mars közé tehető.

Művészi illusztráció a tizedik bolygóról.
Művészi illusztráció a tizedik bolygóról.
Fotó: Heather Roper / LPL

A titokzatos új bolygó azért a tizedik lenne csak a sorban, mert a Plútó örökre a kilencedik marad! 2016 januárjában egy másik kutatócsoport már előrejelezte egy Neptunusz-méretű bolygó létezését a Plútótól még sokkal messzebb, így ez a jelölt fut "a kilencedik bolygó" becenéven a köztudatban.

Kapcsolódó

Egyre biztosabb, hogy van egy kilencedik bolygó

A statisztikai hiba esélye 0,001 százalék, de közben az elmélet kidolgozóját fenyegetni kezdte a Plútó visszaminősítése miatt még mindig haragos nép. Megjelentek a 30 évvel ezelőtti ötletüket igazoló, nyugdíjas tudósok is.

A tizedik bolygó létezésére utaló jelek nagyon hasonlítanak a korábban bejelentett kilencedik bolygóéira, de a kutatók szerint kizárt, hogy a kettő ugyanaz legyen, mert az utóbbiról tavaly a kutatók megállapították, hogy sokkal nagyobb (tízszer akkora, mint a Föld), és sokkal messzebb is van (500-700 csillagászati egységre) – túl messze ahhoz, hogy a most megfigyelt objektumok pályájára hatással lehessen. A most leírt tizedik bolygó 100 csillagászati egységen (átlagos Nap-Föld távolságon) belül lehet.

A tizedik bolygó elképzelt pályája.
A tizedik bolygó elképzelt pályája.
Fotó: Heather Roper / LPL

Az, hogy eddig nem láttunk újabb bolygót a Kuiper-övben, csak annyit jelent, hogy nincsenek még elég jó műszereink hozzá. A kutatók a Chilében éppen épülő LSST (Large Synoptic Survey Telescope) távcsőtől remélik, hogy segít ezen a problémán, ez a becslések szerint a kuiper-övi objektumok jelenleg ismert 2 ezres számát akár 40 ezresre is feltornászhatja majd.

A kutatók eredménye az Astronomical Journal szaklapban fog megjelenni.