Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bele fogunk fulladni a műanyag palackokba

2017.06.30. 15:16

Percenként egymillió műanyag palackot vásárolnak az emberek világszerte. Környezetvédelmi szempontból már ez is hatalmas megterhelés a bolygónak, de az emberiség műanyagéhsége még 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig. Egyesek szerint ez a klímaváltozáshoz hasonló kaliberű környezetvédelmi válsághoz vezethet – írja az MTI.

A műanyag palackok iránti kereslet növekedését a palackozott víz népszerűsége hajtja. A nyugatiak folyton úton lévő életmódja azóta átterjedt Kínára, valamint Ázsia csendes-óceáni régiójára, és ezzel párhuzamosan a műanyag palackokra is egyre nagyobb az igény.

A Guardian szerint

2016-ban több mint 480 milliárd műanyag üdítőspalackot adtak el világszerte.

Tíz éve ez a szám még csak 300 milliárd volt, viszont a Euromonitor International legfrissebb becslései szerint 2021-re eléri az 583,3 milliárdot.

Az üdítős és vizespalackok többsége polietilén-tereftalát (PET) felhasználásával készül. A PET újrafelhasználható műanyag, de az erre irányuló erőfeszítések nem tudnak lépést tartani a műanyag palackok iránti megnövekedett igénnyel. A 2016-ban vásárolt palackok kevesebb mint felét gyűjtötték be, és ezeknek 7 százalékából készült új palack. A hulladék a szeméttelepeken és az óceánban végzi.

Az Ellen MacArthur Alapítvány kutatása szerint évente 5-13 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba, ahonnan aztán a tengeri madarak, halak és egyéb teremtmények gyomrába jut. Ha a helyzet nem változik,

2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal.

A szakértők már arra figyelmeztetnek, hogy a táplálékláncon keresztül a műanyaghulladék egy része már megtalálta az útját az emberek tányérjába is.

Hugo Tagholm, a Surfers Against Sewage munkatársa szerint a műanyagszennyezés lassan a klímaváltozáshoz hasonló súlyosságú fenyegetést fog jelenteni, mivel beszennyezi a bolygó minden természeti rendszerét és egyre több teremtményt veszélyeztet.

Májusban a szakemberek csaknem 18 tonna műanyaghulladékot találtak a világ egyik legtávolabbi szigetén, a Csendes-óceán egyik lakatlan atollján, de az Északi-sarkvidék partmenti területein és Nagy-Britannia leggyönyörűbb strandjain is megjelent már a műanyagszemét.

Az emberek egészségesen akarnak élni és egyre nő az aggodalom a talajvíz szennyezettsége és a csapból folyó víz minősége miatt, ami mind hozzájárul a palackozott víz iránti kereslet növekedéséhez

– mondta Rosemary Downey, a Euromonitor munkatársa.

Az üdítőspalackokat elő lehetne állítani 100 százalékban újrahasznosított műagyagból (RPet). A természetvédők igyekeznek nyomást gyakorolni a nagy üdítőgyártókra, hogy használjanak jóval nagyobb mennyiségű újrahasznosított alapanyagot.