Judit
2 °C
7 °C

Belevág eddigi legambíciózusabb tervébe az Európai Űrügynökség

2017.07.06. 23:54

A Merkúrhoz, a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygójához indít űrszondát jövőre az Európai Űrügynökség (ESA). A Merkúr vizsgálatára tervezett űrszondát a néhai olasz matematikusról és mérnökről, Giuseppe Colombóról nevezték el. A BepiColombo 2018-ban kel útra.

A kicsi, sziklás bolygót rendkívül nehéz megfigyelni, mivel túl közel van a Naphoz. Az űrszonda felkészítése zökkenőmentesen halad, mondta el Alvaro Giménez a holland tengerparton fekvő Noordwijkben.

A BepiColombo az ESA és a japán űrhivatal közös űrkutató vállalkozása. A szonda 2018 októberében startol el az Atlanti-óceán partján, Francia Guyanában fekvő Kourouból. A BepiColombo útja hét évig tart majd, amíg eléri a Merkúrt.

Korábban két űrmisszió jutott le a Merkúrhoz, mindkettőt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) indította útnak. Tizenegy éves küldetését befejezve 2015-ben csapódott a Merkúr felszínébe az amerikai Messenger (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) űrszonda. Előtte, a 1970-es évek közepén a Mariner-10 háromszor közelítette meg a Merkúrt, ám felszínének alig harmadát tudta megfigyelni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?