Judit
2 °C
7 °C

Még annál is halálosabb a Mars felszíne, mint eddig gondoltuk

2017.07.07. 16:06

Egy új kutatás szerint a Mars felszíne olyan összetevőket tartalmaz, ami pillanatok alatt megöl minden baktériumot. A kutatóknak már eddig is voltak kétségeik, hogy a földi mikroorganizmusok túlélik-e a marsi körülményeket és most laboreredmények igazolták ezen kétségeket.

Krumplit termeszteni a Marson sokkal bonyolultabb, mint az hitték. A problémát a perklorát nevű anyag okozza, amelyet még 2008-ban fedeztek fel. A perklorátok azért érdekesek, mert erősen csökkentik az olvadáspontot, és így növelik az esélyét annak, hogy felszín közeli folyékony víz is előfordul majd.

A perklorát mérgező az emberre, de elvileg nem mérgezőek a mikrobákra. Ez és az a tény, hogy folyékony halmazállapotban tartják a vizet, még jól is jöhetne az élethez. Legalábbis eddig ezt gondolták.

A University of Edinburgh kutatói azonban rájöttek, ha ezeket az anyagokat ultraibolya sugárzás éri, az végzetes lehet bármilyen életformára. A perklorát viszonylag stabil szobahőmérsékleten, de ez nem mondható el róla amikor magas hőhatásnak van kitéve. Erős oxidánssá válik ilyenkor. Hiába hideg a Mars felszíne, az ultraibolya sugárzás is aktiválhatja az anyagot.

Mivel a Mars légköre jóval vékonyabb a földi légkörnél, ultraibolya sugárzásból is sokkal több van. A kutatók a Bacillus subtilis nevű baktériummal kísérleteztek.

A kísérletek elején marsi körülményeket teremtettek a baktériumnak, de UV-sugárzás nélkül. Nem is volt baja az organizmusnak. De harminc másodpercen belül az összes baktérium elpusztult, amint ultraibolya sugárzás érte őket a perklorát mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?