Boglárka
19 °C
35 °C

Megnézte a Juno a nagy vörös foltot

2017.07.12. 15:02

Minden eddiginél közelebb, 9 ezer kilométeres távolságba került a Jupiter nagy vörös foltjához a Juno űrszonda, és képeket is készített a jelenségről, ám ezeket csak néhány nap múlva teszi közzé a NASA - írja az MTI.

A Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter gázóriás foltja egy 16 ezer kilométer széles hatalmas légköri képződmény a bolygó déli féltekéjén. Létét valószínűleg az ellentétes irányú keleti és nyugati áramlásoknak köszönheti. A kutatók 1830 óta figyelik meg, ám lehet, hogy már több mint 350 éve létezik.

Generációkon át csodálták az emberek a világ minden táján a Nagy Vörös Foltot. Végre meglátjuk, hogy néz ki közelről a nagy vihar

- mondta Scott Bolton, a projekt vezető kutatója.

A legénység nélküli űrszonda egy éve, július 4-én állt pályára a Jupiter körül. A főként napenergiával működő járművet hat éve indították a floridai Cape Canaveralból, fő küldetése a Jupiter mágneses mezejének felmérése. A tudósokat nagyon érdekli, mennyi vizet tartalmaz a bolygó, mert ez alapján meghatározható, hogy a Naprendszeren belül hol született. A Jupiter eredete befolyásolta a többi bolygó kialakulását és pozícióját.

A gigászi bolygó tömege másfél-kétszer akkora, mint a Naprendszer többi bolygója együttvéve, ezért úgy vélik, hogy már a nagyságából fakadó tömegvonzás is segíthetett megvédeni a Földet az üstökösök és aszteroidák becsapódásaitól.

A Lockheed Martin építette űrszonda összköltsége 1,1 milliárd dollár (300 milliárd forint), a NASA New Frontiers nevű küldetése keretében kutatja a Jupitert.