Judit
3 °C
7 °C

Szerkezeti színekkel a stresszelt lepke is szexel

2017.07.14. 17:03

Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársai arról számoltak be a Scientific Reports című tudományos lapban, hogy a boglárkalepkék szárnyának irizáló kék színe alig változik stressz hatására. Ennek igen nagy hatása van a lepkék párkapcsolatára.

Biró László Péter és munkatársai másfél évtizede kutatják a lepkék szárnyain lévő apró pikkelyeket, mert a színeiket nemcsak hagyományos, kémiai pigmentektől kapják - írja az MTA közleménye.

A kék és zöld színt különleges nanoszerkezetek adják, melyek a fény egyes hullámhosszait elnyelik, míg másokat visszavernek.

A hatás - ellentétben a kémiai pigmentekkel - függ a fény beesési szögétől, ennek köszönhető a jellegzetes irizálás. Ezekkel a szerkezeti vagy más néven fizikai színekkel foglalkozik Biró László Péter és csapata - írja az MTA közleménye.

A kutatók a gyakori Ikarusz boglárka (Polyommatus icarus) lepkefajon vizsgálták meg, hogy a kémiai és a fizikai színek miként reagálnak az egyedeket érő stresszhatásokra. Felnevelték a lepkék hernyóit, hagyták, hogy bebábozódjanak, majd pedig hűtőszekrénybe tették a bábokat, hogy egy jellemző környezeti stresszhatást szimuláljanak. Ennek hatására a bábállapotban töltött idő megnőtt, sok egyed elpusztult, a bábok körülbelül egyharmada a leghosszabb, két hónapos hűtést is túlélte. A kikelt lepkéknél izgalmas változásokat észleltek a kutatók.

Balra: vadonban gyűjtött, jobbra: hűtött bábból kikelt Ikarusz boglárka (Polyommatus icarus) nőstény. Fent: a szárnyak felszíne, lent: a szárnyak fonákja
Balra: vadonban gyűjtött, jobbra: hűtött bábból kikelt Ikarusz boglárka (Polyommatus icarus) nőstény. Fent: a szárnyak felszíne, lent: a szárnyak fonákja
Kép: Magyar Természettudományi Múzeum

A hűtés hatására módosult – elhalványult, egyszerűsödött – a lepkék szárnyának fonákjára jellemző mintázat. A módosulás mértéke jelentős volt, és arányosan növekedett a hűtési idővel. Ezzel szemben a hímek szárnyfelszínére jellemző szerkezeti eredetű kék szín jóval kisebb mértékben változott, ami sokatmondó eredmény, hiszen ez a szín komoly szerepet kap a lepkék szexuális kommunikációjában.

Nem várt eredménye a hűtési kísérleteknek, hogy valamennyi hűtött nőstény szárnyfelszínén a hímekéhez hasonló kék pikkelyek jelentek meg. A hernyók olyan petékből keltek ki, amelyeket kék pikkelyekkel nem rendelkező nőstények raktak le. A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa, Bálint Zsolt a múzeum lepkegyűjteménye alapján megállapította, hogy a természetes populációkban a barna szárnyfelszínen kékes behintéssel rendelkező nőstény egyedek gyakorisága 10 százalék alatt van.

Vadon és hűtött bábból kikelt lepkék szárnyainak összehasonlítása
Vadon és hűtött bábból kikelt lepkék szárnyainak összehasonlítása
Kép: Magyar Természettudományi Múzeum

A kék pikkelyek megjelenése a nőstények szárnyfelszínén arra utal, hogy talán olyan ősi túlélési mechanizmusok kapcsolódtak be a hűtés hatására, amelyek az utóbbi kétmillió év jégkorszakai idején működhettek, amikor ez a lepkefaj több alkalommal is öt túlélési területre szorult vissza a Földközi-tenger partvidékén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?