Árpád
-2 °C
4 °C

Vízből készítettek erős és nyúlós pókhálót

2017.07.17. 13:26

Környezetkímélő szövetek és szenzorok alapanyaga lehet a Cambridge Egyetemen kifejlesztett mesterséges pókselyemből, amely szinte teljesen egészében vízből van. Az erős és ruganyos szálak nagy adag energiát elnyelnek, szobahőmérsékleten előállíthatók, és nem tartalmaznak mérgező anyagokat

A műpókháló 98 százaléka víz, a maradék két százalék szilika és cellulóz.

Ezeket a természetes anyagokat miniatűr hordókra hasonlító, úgynevezett kukurbituril molekulák fogják össze. A komponensek közt fellépő kémiai interakció hosszú és nagyon vékony, alig pár  mikrométeres  szálakat eredményez. Gyártásához a zselés trutyiból kell kihúzni egy szálat, amelyből elpárolog a víz, és csak az erős rostok maradnak meg. 

A kutatók kihangsúlyozták, hogy a mesterséges szál nem olyan erős, mint a pókfonál, de a 100-150 megapascalos szakítószilárdsága hasonló a mesterséges és természetes selymekéhez. Ezeket a szálakat olcsón lehet előállítani, és egyáltalán nem mérgezőek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?