Judit
3 °C
7 °C

Őselefántban botlott el a kilencéves fiú

2017.07.19. 19:12

A 9 éves Jude Sparks Új-Mexikóban, egy családi kiránduláson kergetőzött testvéreivel, amikor valamiben megbotlott, és elesett. Ha olvasta a cikk címét nem fog meglepődni, de azért leírjuk:

A fiú furcsa tárgyra lett figyelmes, amit a New York Times tudósítása szerint először megkövesedett fadarabként azonosított. Tévedett.

A kis Sparks szerint a tárgy mindenesetre furcsa alakú volt, "nem olyasmi, amivel az ember találkozni szokott". A lelet alaposabb vizsgálat után már állkapocsnak tűnt, és Sparks idősebb testvére szerint valaha egy tehénhez tartozott. A szülők, Michelle és Kyle Sparks már közelebb jártak az igazsághoz: szerintük elefánt koponyájában botlott meg a fiuk.

Az amerikai lap arról nem ír, hogy a család szerint hogyan kerülhetett elefánt az Új-Mexikó-i sivatagba, az azonban kiderült, hogy Sparksék lefotózták a leletet, és otthon internetes vizsgálat alá vetették. Mivel megoldást ott sem találtak, levélben keresték meg a helyi egyetem biológia tanszékét.

Peter Houde professzor ismerte fel, hogy a fiú egy sztegomasztodon koponyájában botlott meg. Az elefántszerű lény ezen példánya 1,2 millió éve élhetett, vélte a professzor.

Nem dinoszaurusz

Houde szerint hatalmas szerencse, hogy ilyen épen sikerült megtalálni a leletet. Az ilyen csontok ugyanis hamar szétesnek azután, hogy az erózió a felszínre hozza azokat. A család most viszont nem sokkal a földet elhordó eső után bukkant rá a koponyára, így azt épen sikerült végül kiásni.

A leletet egyébként még Amerikában sem mentették meg egyből. Mivel az ásatásokra nem volt elég pénz, a család egy nappal később visszament, és betemette a csontot. Majd a szükséges anyagiak előteremtése után, fél évvel később kezdték meg a munkát a szakemberek.

A sztegomasztodon nem dinoszaurusz, hanem emlős, és jóval az említett hüllők után élt. Míg a közismert dinoszauruszok 66 millió éve éltek, ezek az elefántra emlékeztető agyaras, ormányos állatok a közelmúltban tűntek csak el a Földről: alig néhány millió éve haltak ki. Az ősemberek még vadászhattak rájuk. 

Houde professzor reméli, hogy a szép leletet az egyetemén állíthatják ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?