Árpád
-2 °C
3 °C

Egész Argentínát műanyagba lehetne önteni

2017.07.20. 13:45

Több mint 9 milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta - idézi az MTI a műanyagok tömegtermeléséről készült első nagyszabású globális elemzést, melyet a Kaliforniai Egyetem kutatói állítottak össze.

Ennek a 80 százaléka került hulladéklerakókba, vagy a környezetbe, károsítva az emberek egészségét és az ökoszisztémát.

A plasztiknak csupán 10 százalékát hasznosították újra, míg a 12 százalékát egyszerűen elégették.

Több mint egymilliárd elefánnak tenni ki ekkora súlyt, bár  az ipari ökológiával foglalkozó Roland Geyer professzor, a tanulmány vezető szerzője  más példát talált ki: 

Ha ezt a mennyiségű műanyagot egyenletesen szétszórnánk, egy Argentína nagyságú területet borítana be bokamagasságig

A műanyaggal az a gond, hogy nem bomlik le, akár több ezer évig megmaradhatnak a környezetben. Az elégetés sem túl jó, mert azzal a klímaváltozást fűtjük, és a füstnek még egészségkárosító hatása is van.

Most a csomagolóanyagok teszik ki a műanyag szemét igen nagy részét, és a problémát fokozza, hogy a tartós és/vagy újrahasznosítható csomagolások helyett az eldobható, egyszer használatos csomagolások lettek elterjedtebbek. Azért van olyan sok műanyagszemét.

Közepes bevételű országok esetében a műanyag szemét aránya 2005-ben már meghaladta a 10 százalékot, míg 1960-ban csupán 1 százalék volt.

Több mint 5 billió műanyagdarab úszik a világ óceánjaiban egy 2014-ben a Public Library of Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint. Ezek súlyosan károsítják a tengeri élővilágot, a vízi és földi ökoszisztémát.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2050-re már több mint 13 milliárd tonna műanyag szemét halmozódik fel a szeméttárolókban és a környezetben - figyelmeztettek a kutatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?