Csilla, Noémi
6 °C
19 °C

Plusz hét évet élhetünk egészséges életmóddal

2017.07.21. 16:01

Gyakran a gyógyszerek fejlődését tekintik az egészséges és hosszú élet titkának. Kimutattuk, hogy a semmibe sem kerülő egészséges életmód elegendő ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet éljünk

– írja Mikko Myrskylä, a rostocki Max Planck Demográfiai Kutatóintézet munkatársa a Health Affairs című szaklapban publikált tanulmányában. Kutatócsoportjával több mint 14 ezer amerikai egészségügyi adatait elemezték, így jutottak arra a következtetésre, hogy 

aki egészségesen él, az ötvenéves korában hét évvel hosszabb életre számíthat.

Az már kevésbé meglepő, hogy a dohányzás és a túlsúly elkerülése, valamint a mérsékelt alkoholfogyasztás fontos tényező. Myrskylä és kollégái azonban részletesebben is megvizsgálták, milyen hatással van ez a három tényező az idővel megjelenő testi nehézségekre - írja az MTI. Olyan hétköznapi dolgokra kerestek választ, hogy milyen korán jelentkeznek mozgási problémák például futás közben, öltözködéskor, fürdéskor, ágyból kiszálláskor vagy éppen evéskor.

Az eredmények szerint a dohányzás korai halálhoz vezet, de nem növeli a testi fájdalmakkal töltött évek számát. A túlsúlyosok és a nagy mennyiségben alkoholt fogyasztók ellenben arra számíthatnak, hogy több éven át fognak testi nehézségekkel együtt élni.

Mérsékelt alkoholfogyasztónak a hetente kevesebb, mint 14 alkoholos italt fogyasztó férfiak és a kevesebb, mint hét alkoholos italt fogyasztó nők minősülnek. Harmincas testtömegindex felett számít valaki túlsúlyosnak, nemdohányzó pedig az, aki élete során kevesebb mint száz cigarettát szívott el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!