Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Sötétté vált daganatos betegek ősz haja, amikor immunterápiával kezelték őket

2017.07.21. 21:51

A rákbetegek kemoterápiájáról köztudott, hogy mellékhatásként a haj kihullását okozhatja, ám az a 14 beteg, akiket spanyol orvosok új immunterápiás gyógyszerekkel kezeltek, másfajta mellékhatást tapasztalt. 

A JAMA Dermatology című tudományos folyóiratban lehozott spanyol tanulmány szerint a szerek helyreállíthatják a haj pigmentjét legalábbis tüdőrákos betegeknél.

Az első beteg esetében azt gondolták az orvosok, hogy elszigetelt jelenségről van szó, de a szakemberek ugyanezt tapasztalták más betegeknél is, akikről a gyógykezelés előtt fotókat készítettek.

A szóban forgó 14 beteg 52 tüdőrákos páciens közé tartozott, akiken az új gyógyszerek - a Keytruda, Opdivo és Tecentriq - mellékhatásait követték figyelemmel. A többségnél nem tapasztaltak hajszínváltozást, de a 14 beteg esete azt bizonyítja, hogy nem elszigetelt dologról van szó. Tizenhárom beteg haja sötétbarnára vagy feketére változott. Egy beteg haja foltokban lett fekete.

Az esetek azért érdekesek, mivel ezeket a gyógyszereket korábban melanómás betegeknél a haj színének elvesztésével hozták összefüggésbe. 

A spanyol kutatás 14 betege - egyetlen kivételével - egyébként a többieknél jobban reagált az új kezelésére. A kutatók szerint ez azt sugallhatja, hogy a haj visszasötétedése azt is jelzi, a gyógyszerek hatékonyak.

A Barcelonai Autonóm Egyetem kutatói kiemelték, hogy ezeknek a gyógyszereknek nagyon súlyos mellékhatásaik vannak, ezért nem biztonságosak egészséges emberek számára. Ám ha megerősítik, hogy képesek megváltoztatni a hajszínt, egy másik gyógyszer kifejleszthető az ősz haj kezelésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?