Sötétté vált daganatos betegek ősz haja, amikor immunterápiával kezelték őket

2017.07.21. 21:51

A rákbetegek kemoterápiájáról köztudott, hogy mellékhatásként a haj kihullását okozhatja, ám az a 14 beteg, akiket spanyol orvosok új immunterápiás gyógyszerekkel kezeltek, másfajta mellékhatást tapasztalt. 

A JAMA Dermatology című tudományos folyóiratban lehozott spanyol tanulmány szerint a szerek helyreállíthatják a haj pigmentjét legalábbis tüdőrákos betegeknél.

Az első beteg esetében azt gondolták az orvosok, hogy elszigetelt jelenségről van szó, de a szakemberek ugyanezt tapasztalták más betegeknél is, akikről a gyógykezelés előtt fotókat készítettek.

A szóban forgó 14 beteg 52 tüdőrákos páciens közé tartozott, akiken az új gyógyszerek - a Keytruda, Opdivo és Tecentriq - mellékhatásait követték figyelemmel. A többségnél nem tapasztaltak hajszínváltozást, de a 14 beteg esete azt bizonyítja, hogy nem elszigetelt dologról van szó. Tizenhárom beteg haja sötétbarnára vagy feketére változott. Egy beteg haja foltokban lett fekete.

Az esetek azért érdekesek, mivel ezeket a gyógyszereket korábban melanómás betegeknél a haj színének elvesztésével hozták összefüggésbe. 

A spanyol kutatás 14 betege - egyetlen kivételével - egyébként a többieknél jobban reagált az új kezelésére. A kutatók szerint ez azt sugallhatja, hogy a haj visszasötétedése azt is jelzi, a gyógyszerek hatékonyak.

A Barcelonai Autonóm Egyetem kutatói kiemelték, hogy ezeknek a gyógyszereknek nagyon súlyos mellékhatásaik vannak, ezért nem biztonságosak egészséges emberek számára. Ám ha megerősítik, hogy képesek megváltoztatni a hajszínt, egy másik gyógyszer kifejleszthető az ősz haj kezelésére.  • Hírek
  • Bankszámla