Judit
2 °C
7 °C

Tehenek segítik a HIV legyőzését

2017.07.21. 12:46

Váratlanul a tehenek kerültek a HIV elleni küzdelem középpontjába, miután kiderült, hogy - az állatvilágban elsőként - igen hatékonyan fellépnek a vírussal szemben. A kísérletekben egy bizonyos HIV-fehérje hatására erős, több vírusfajtával szemben hatásos antitesteket kezdett termelni a szervezetük.

Az immunizációt követően 42 napon belül megkezdődött az antitestek termelése - írják a Johns Hopkins orvosi egyetem kutatói a Nature tudományos lapban kiadott tanulmányban. Azon kevés embernél, akik hasonló antitesteket állítanak elő a vírusfertőzés hatására, ugyanez a folyamat éveket vesz igénybe.

Ez alapján hatékonyabb eljárásokat találhatunk az antitestek létrehozására

A HIV elleni küzdelmet igencsak megnehezíti, hogy a vírus folyamatosan változik, és a fertőzött emberek testében is mutációk alakulnak ki. Ennek eredményeként sok fertőzött szervezet olyan antitestet fejleszt ki, amely egy vírustörzs ellen hatásos, a többi mutációval szemben viszont nem. Korábbi kísérletekben nem sikerült olyan általános antitestet létrehozni, amilyenek most a tehenekben létrejöttek.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?