Ritka felfedezést tettek amerikai biológusok

2017.07.24. 10:21

Amerikai biológusok három új békafajt fedeztek fel a nevadai Nagy-medencében, a Sierra Nevada és a Sziklás-hegység között elterülő 492 ezer négyzetkilométeres térségben – írja az MTI.

A három új varangyos békafajt felfedezésük helyéről nevezték el (Dixie-völgyi, Railroad-völgyi és Hot Creek varangy). A kutatók azt is megállapították, hogy az új fajok földrajzilag teljesen elkülönülnek. "A varangyos békákra kicsi, nedves élőhelyeken bukkantunk, amelyeket sivatag vesz körül, teljesen elvágva őket más populációktól.

Ezek teljesen új fajok, amelyek 650 ezer éve váltak el a többi populációtól

– mondta a menő nevű Dick Tracey, a Nevadai Egyetem professzora, a tanulmány vezetője.

Egy ilyen felfedezés különlegesnek számít az Egyesült Államokban, ahol nagyon ritkán találnak új kétéltűt: 1985 óta csak három új békafajt fedeztek fel. Mexikótól északra utoljára 1968-ban fedeztek fel varangyos békafajt, Wyoming államban, de ez a faj mára már ki is halt.

A Nevadai Egyetem közleménye szerint a kutatók DNS-vizsgálattal és más módszerekkel most azt próbálják megállapítani, milyen rokonságban állhatnak az Egyesült Államok nyugati részén őshonos varangyos békákkal.  • Tippek
  • Árfolyam