Feleannyi hímivarsejtjük van a nyugati férfiaknak, mint 40 évvel ezelőtt

2017.07.25. 22:22

Egy nemzetközi kutatócsoport kedden közzétett tanulmányából kiderült, feleannyi hímivarsejtjük van a nyugati országokban élő férfiaknak, mint 40 évvel ezelőtt, arról azonban egyelőre nem tudni, hogy mi okozhatta a hatalmas visszaesést – írja a Guardian.

A Human Reproduction Update-ben közölt kutatás szerint 1973 és 2011 között évente 1,4 százalékkal csökkent az ondóban található hímivarsejtek száma, ami a szakértők szerint megdöbbentő szám, egyes helyeken akár terméketlenséghez is vezethet. Hagai Levine, a tanulmány társszerzője elmondta, különféle kezelések ugyan rendelkezésre állnak ennek megelőzésére, de a hímivarsejtek arányának csökkenése utalhat a férfiak rosszabbodó egészségi állapotára is, ezzel pedig egyelőre senki nem foglalkozik. 

Annak ellenére azonban, hogy a tanulmány szerzői minden olyan faktort igyekeztek figyelembe venni, ami a korábbi kutatásokból hiányzott, mégsem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy valódi trendről beszélhetünk. Itt jön be a képbe a dán Tina Kold Jensen, aki egy korábbi kutatás során 15 éven keresztül vizsgálta a katonaságba jelentkező fiatalok spermáját, az abból született tanulmány pedig végül nem jelzett csökkenést – bár lehet, hogy csak azért, mert sokaknak eleve alacsony volt a hímivarsejt-koncentrációja.

Allan Pacey andrológusprofesszor is úgy vélekedett, hogy erre a kérdésre úgy lehetne választ adni, ha akár 20-25 éven keresztül kéne minden évben mintákat tesztelnének, egyúttal pedig hangsúlyozta, hogy Jensen ilyen jellegű kutatása nem jelzett csökkenést. Ettől függetlenül azonban arra buzdított, hogy ha valaki aggódik a hímivarsejt-koncentrációja miatt, de gyereket akar, az semmiképpen ne halogasson.  • Hírek
  • Hírek