Eddig ismeretlen tarajos dinoszaurusz került elő

2017.07.27. 22:44

Egy eddig ismeretlen, a fején hatalmas taréjt viselő, a kazuárhoz hasonlóan tollas dinoszauruszfaj maradványait találták meg Kínában, írta a Scientific Reports című tudományos szaklap.

Az állat, amely a Corythoraptor jacobsi nevet kapta, a Kína délkeleti részén lévő Csianghszi régióban élhetett a 100-66 millió évvel ezelőtti krétakor végén, röviddel a dinoszauruszok kihalása előtt. A kutatók szerint legalább nyolcéves volt, amikor elpusztult, de még nem volt teljesen kifejlett egyed.

Az állat feje, főleg a fején lévő 15 centiméteres taréj nagy hasonlóságot mutat az Ausztráliában ma is élő kazuárokéval. Mivel a két állatfaj taréjának az alakja nagyon hasonló, a kutatók következtetéseket vonhatnak le belőle arra vonatkozóan, hogyan és mire használta azt az állat 66 millió éve.

A leletek alapján arra következtetnek, hogy a dinoszaurusz, amely az 1,6 méteres magasságot is elérhette, hasonló életmódot folytatott, mint a modern kazuárok, például az Ausztráliában és Új-Guineán honos északi kazuár (Casuarius unappendiculatus) – idézi Lü Csün-csangot, a Kínai Geológiai Tudományos Akadémia intézetének professzorát a Live Science tudományos portál.

A kutatók az oviraptoridok családjába tartozó élőlény maradványait Kancsouban találták meg 2013-ban. A leletek remek állapotban voltak: csaknem teljes csontvázra bukkantak. Karmokban végződő tollas mellső végtagjaival valószínűleg gyíkokra és kisebb dinoszauruszokra vadászott. Taréjának a tudósok szerint több funkciója is lehetett: egyrészt díszként szolgálhatott, de kommunikációs szerepe is lehetett, a párzási időszakban jelezte a dinoszaurusz fizikai állapotát.

A példány a Liaoning tartományban lévő Csincsou Paleontológiai Múzeumban kapott helyet, írja az MTI.  • Tippek
  • Bankszámla