Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beszállunk a gravitációs hullámok megfigyelésébe

2017.08.02. 09:00

Az európai hullámdetektor, a Virgo is csatlakozik az amerikai LIGO (két különálló, de egy lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatóriumként működő létesítmény) második megfigyelési időszakaszához augusztus elsejével, közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpont az MTI-vel.

Vasúth Mátyás, a kutatóközpont magyar Virgo csoportjának vezetője szerint a csatlakozással egy olyan világméretű detektorhálózat jött létre, amelynek segítségével a gravitációs hullámjelek égi pozíciójának meghatározása jóval pontosabb lehet.

A lépés egy több éves fejlesztési program eredménye, amelynek fő célja az európai detektor érzékenységének növelése volt. A Virgo érzékenysége most jelentősen meghaladja a felújítás kezdete előtti, 2011-es szintet, azonban még így sem éri el az amerikai társdetektorok érzékenységét.

A hullámdetektorok második megfigyelési időszaka november 20-án kezdődött és augusztus 25-én ér véget. Ebben az időszakban harmadszor észleltek feketelyuk-párok nagyenergiájú összeolvadásából származó gravitációs hullámokat. A GW170104 elnevezésű összeolvadást január 4-én észleltek és június 1-jén jelentett be a LIGO és a Virgo. A közös adatkiértékelés még tart, miközben folyamatosan bővülnek a most először egyszerre három detektorból származó mérési adatok is.

A megfigyelési időszak lezárulása után a tervek szerint tovább növelik a Virgo érzékenységét. Több kulcsfontosságú fejlesztést is el fognak végezni, például a detektor tükreit a jelenlegi fémhuzalok helyett szilícium-dioxidból készített vékony és erős üvegszálakra függesztik fel. 2018 tavaszán egy új üzembe helyezési szakasz indul azzal a céllal, hogy egy jóval érzékenyebb detektorral vághassanak neki a 2018 őszén induló harmadik megfigyelési időszaknak.

A most zajló megfigyelési szakasz lezárulása után Vasúth Mátyás szerint egy-két hónapig is eltarthat a mérési adatok kiértékelése, számításokat kell végezni, hogy meghatározzák az esetleges érzékelt források jellemzőit, például távolságát, valamint tömegét és méretét.

A Virgo együttműködésben 20 európai kutatócsoport több mint 280 fizikusa és mérnöke vesz részt. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Gravitációfizikai Kutatócsoportja 2010-től tagja az együttműködésnek, amelynek munkájához számítástechnikai eljárások, algoritmusok, valamint hullámforma-jóslatok fejlesztésével járulnak hozzá, valamint részt vesznek továbbá az összeolvadó, nagy tömegű csillagok jeleinek keresésében és az eredményeket ellenőrző csoport munkájában is.