Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Egyre népszerűbb a kegyes halál Hollandiában

2017.08.03. 15:48

A halálozások 4,5 százalékánál folyamodnak eutanáziához Hollandiában, írja az MTI egy csütörtökön megjelent tanulmányra hivatkozva. A New England Journal of Medicine csütörtökön megjelent számában publikált, orvosi kérdőíveken alapuló tanulmány 25 évet tekintett át. A jelentés szerzői megállapították, "az eutanázia gyakorlattá vált Hollandiában, hogy az élet végi szenvedéstől megszabadítsák a pácienseket".

2002-ben Hollandia lett az első ország a világon, ahol törvényessé vált az eutanázia. Azok vehetik igénybe, akik "elviselhetetlenül szenvednek", és nincs reményük a javulásra. Nem feltétel, hogy halálos betegségük legyen.

"Úgy tűnik, egyre több páciens kéri az eutanáziát és egyre több orvos hajlandó a kérést teljesíteni" – mondta Agnes van der Heide, a rotterdami Erasmus Egyetem orvosi karának munkatársa, a kutatás vezetője.

Az elemzés rámutatott, hogy 1990-ben, még mielőtt törvényessé vált volna, a halálozások 1,7 százalékában játszott közre aktív eutanázia, vagyis amikor az orvos közreműködött a páciens halálában, valamint asszisztált öngyilkossághoz halálos adag gyógyszer felírásával.

Az arány 2015-re 4,5 százalékra emelkedett. A páciensek túlnyomó többségének – 92 százalékának – súlyos betegsége volt, a többiek az öregség okozta egészségi gondokkal, a demencia korai stádiumával, pszichiátriai betegséggel vagy ezek közül többel is küzdöttek. Több mint egyharmaduk 80 év fölötti volt.

Van der Heide hozzátette, hogy a nem halálos betegen eutanáziát kérők aránya alacsony, ám növekedőben van. "Amikor az asszisztált halál egyre megszokottabbá válik az élet vége felé, akkor kockázatjuk, hogy az emberek egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy kérelmezzék" - mondta a tudós.

A 2015-ben elhunytak mintegy 8 százaléka kért segítséget a távozáshoz, s ezek mintegy fele (a már említett 4,5 százalék) meg is kapta jóváhagyást, míg a korábbi években csak a kérelmek mintegy harmadát fogadták el.

Az eutanázia már legális Belgiumban, Kanadában, Kolumbiában, Luxemburgban, Svájcban, Németországban és az Egyesült Államok hat tagállamában.