Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Eldobált sörösüvegek menthetnek meg egy veszélyeztetett halfajt

2017.08.09. 08:43

A sörösüvegek ellentmondásos szerepet töltenek be az ausztráliai állatvilág szaporodásában. Az ausztrál díszbogarat például a kihalás fenyegeti, mert a hímek inkább az üvegekkel próbálnak szexelni a nőstények helyett. A foltos kézhalat (Brachionichthys hirsutus) ezzel szemben éppen az eldobált üvegek menthetik meg attól, hogy feledésbe merüljön.

Brachionichthys hirsutus
Brachionichthys hirsutus
Fotó: Auscape

A foltos kézhal, amely emberi kézre emlékeztető uszonyain "sétál" a tengerfenéken, volt az első súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánított tengeri élőlény a világon. Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) által készített friss tanulmány szerint a tasmaniai Derwent folyó medrében eldobált palackoknak kulcsszerepük lehet a faj megőrzésében  – írja az MTI.

A szervezet kutatója, Tim Lynch elmondta, az eldobált sörösüvegek ideális helynek bizonyultak a halfaj szaporodásához, miután az erre alkalmas természetes helyeket elpusztította az emberi tevékenység, vagy az olyan kártékony fajok, mint a tengeri csillag.

A tengeri csillagok nem tudják megenni az üvegpalackokat, és ezekben gyakran bukkanunk rejtőzködő foltos kézhalakra

– mondta Lynch, aki szerint a mesterséges élőhelyek, mint az üvegpalackok, fontos részei lehetnek a természetvédelmi törekvéseknek a jövőben.

Ikra a karóikra

Lynch szerint szép számmal találhatók üres üvegek a folyó medrében. A folyó egyes pontjain az 1800-as évek óta horgonyoznak le előszeretettel jachtok és vitorlások, amelyeknek a személyzete kiissza a rumosüvegeket, majd a vízbe dobja azokat.

A CSIRO egy állatkerteket tömörítő szervezettel közösen 63 ezer dollárt (12,86 millió forintot) költött arra, hogy műanyag karókat helyezzenek el a Derwent folyóban, amelyekre a kézhalak le tudják rakni az ikráikat. A nőstény kézhalak általában 200 ikrát raknak le, amelyekkel egészen az utódok kikeléséig törődnek.

Emellett szeretnének egy kisebb kézhal-populációt befogni és Melbourne-i, illetve hobarti akváriumokban népszerűsíteni. Tim Lynch szerint az emberek közül alig valaki láthatott eddig foltos kézhalat. "Nem kellene ritka halnak lennie, régebben nagyon elterjedt volt" – mondta.