Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Felfedezték a világ legnagyobb dinoszauruszát

2017.08.09. 12:41

Minden idők legnagyobb földi állatához tartozhatnak azok a csontok, amelyeket hat dinoszaurusz maradványaiban találtak még korábban Argentínában helyi kutatók – írja a New Scientist.

A csontok hat fiatal felnőtt példányhoz tartoztak, találni köztük gerinccsontot és bordákat is. Mindegyiket ugyanabban a patagóniai bányában találták, innen kapta az új faj a nevét is: Patagotitan mayorum. A kutatók számításai szerint egy kifejlett egyed 62 tonnát nyomott, és

a farkával együtt 35 méter hosszú volt.

A New Scientist készségesen össze is gyűjtött néhány szemléletes példát, hogy könnyebb legyen elképzelni, mit is jelent ez a méret. A világ mai tudásunk szerint legnagyobb dínója akkora volt, mint hét sorba állított elefánt, vagy két busz, esetleg egy fél focipálya. Egyúttal a híresen óriási Brachiosaurusnál és napjaink kék bálnájánál is nagyobb volt, ezek ugyanis már nyamvadt 30 méternél megálltak.

A Patagotitan mayorum 100 millió évvel ezelőtt, a Kréta korban élt, és sauropoda volt, akárcsak a Brachiosaurus, az Apatosaurus, vagy a végül mégiscsak létező Brontosaurus. Nem egyértelműen eldöntött, hogy ez az állat volt-e valóban minden idők legnagyobbika, mert egy Argentinosaurus nevű dínónak korábban 80 tonnás testsúlyt kalkuláltak, de a mostani kutatást vezető Jose Carballido, a patagóniai Egidio Feruglio Paleontológiai Múzeum kutatója szerint valójában 10 százalékkal kisebb volt, mint a Patagotitan mayorum.

A kutatók a Proceedings of the Royal Society B szaklapban számoltak be az eredményeikről.