Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Svájcban már kapható a rovarburger

2017.08.16. 08:47

Rovaralapú élelmiszerekkel, például rovarburgerrel bővül a második legnagyobb élelmiszeráruház-lánc kínálata Svájcban, amely Európában elsőként engedélyezi az ilyen termékek árusítását – írja az MTI.

A Coop szerint a fehérjében gazdag lisztkukacból – a lisztbogár lárvájából – készülő húspogácsák és fasírtgolyók augusztus 21-étől lesznek elérhetők néhány genfi, berni és zürichi boltjukban. A termékeket az Essento nevű svájci start-up gyártja.

A helyi élelmiszerbiztonsági hatóság szóvivője szerint Svájc az első európai ország, ahol engedélyezik az emberi fogyasztásra szánt rovaralapú élelmiszerek árusítását. A májusban módosított élelmiszerbiztonsági törvények szerint kizárólag olyan rovaralapú ételeket lehet értékesíteni, amelyek tücsköt, szöcskét, vagy lisztkukacot tartalmaznak.

A törvény szerint a rovarok, amelyeket már régóta alkalmaznak az állattakarmány-gyártásban, négynemzedéknyi, szigorú előírások mentén zajló tenyésztés után válnak alkalmassá az emberi fogyasztásra. Ez azt jelenti, hogy a helyi termelés beindulására néhány hónapot még várni kell. Addig is lehetőség van a rovaralapú élelmiszerek behozatalára, amelyet szigorú feltételekhez kötnek.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a robbanásszerű népességnövekedéssel járó, egyre fokozódó élelmiszerhiányra az egyik lehetséges megoldás a rovarevés vagy entomofágia – még ha ettől itt a nyugati világban általában undorodunk a jelenségtől. Legalábbis manapság, mert korábban errefelé is elfogadottnak számított.

Kapcsolódó

Legyőzi-e a rovarundort az égi garnéla?

Arisztotelész szerette a kabócát, Ázsiában falják a hernyót, és a rovarok még egészségesek is. Miért kényeskedünk, és mit lehet ezzel kezdeni?

Pár éve az Index is kipróbálta a rovarétrendet, itt nézhetik meg a kísérlet eredményét:

Jobb, ha hozzászokik a férgek ízéhez