A tudósok rájöttek, hogyan jelentek meg az első állatok a Földön

2017.08.17. 13:13

Az Australian National University (ANU) tudósainak sikerült megoldani a rejtélyt, hogy hogyan jelentek meg az első állatok a Földön. Minden 650 millió évvel ezelőtt, az algákkal kezdődött, olvasható a Nature magazinban megjelent tanulmányban.

shutterstock 231187351

A kutatók ősi, Ausztrália központi részéből származó üledékes kőzeteket vizsgáltak: a köveket porrá zúzták és kivonták belőlük az ősi organizmusok molekuláit.

A molekulák alapján a történet 650 millió évvel ezelőtt kezdett igazán érdekes lenni. Ez volt az ökoszisztémák forradalma, az algák felemelkedése

- mondta Jochen Brocks, az ANU kutatója, aki szerint az algák nélkül sem az állatok, sem az emberek nem léteznének.

A Snowball Earth (Hólabda Föld) elmélet szerint 730 millió évvel ezelőtt egy drasztikus lehűlés kezdődött a Földön, ami miatt pármillió év alatt gyakorlatilag az egész bolygó egy nagy hólabda lett. Még az óceánokat is két kilométer vastag jégtakaró borította. 

Tehát az algák megjelenése előtt a Föld 50 millió évig teljesen fagyott volt. Ennek azonban volt egy pozitív hozadéka: az óriási gleccserek porrá zúztak egész hegységeket, így rengeteg tápanyag szabadult fel. Amint a hó és a jég elkezdett megolvadni – a rengeteg felszabaduló, de felhasználatlan CO2 okozta extrém felmelegedés miatt –, ezek a tápanyagok bekerültek az óceánba.

Idővel a forráság kezdett normalizálódni, ami tökéletes feltételeket teremtett az algáknak. Így azok átvették a náluk ezerszer kisebb baktériumoktól az óceánok uralmát, majd megteremtették az alapját egy összetett ökoszisztéma kialakulásának.  • Hírek
  • Bankszámla