Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A csimpánzok is szoktak csalódni

2017.08.23. 07:00

Csalódnak a csimpánzok, ha a megszokottnál rosszabb, nem az elvárásaiknak megfelelő bánásmódban részesítik őket. A lipcsei Max Planck Intézet kutatói a csimpánzok elvárásairól a Proceedings B című brit tudományos lapban számoltak be, amelyet az MTI szemlézett. 

"Ha a csimpánzok az emberektől egy kevésbé kedvelt jutalmat kaptak, csalódottá váltak és gyakran visszautasították azt" - mondta Jan Engelmann kutató. Hasonló reakciókat mutatnak a gyerekek is szüleikkel szemben.

Az emberszabású majmok reakciói az aktív visszautasítástól a passzív elutasítási formákig terjedtek. Így például a korábban használt eszközt a földre dobták vagy visszahúzódtak a terem sarkába. Egyes esetekben az eszközt az emberek felé hajították.

A tesztek során a csimpánzoknak eszközt kellett használniuk, hogy élelemhez jussanak. Míg egyikük nagyon vonzó nyalánksághoz jutott, másikuk kevésbé vágyott falatot kapott. A frusztráció azonban nem afelé a csimpánz felé irányult, amelyik a jobb jutalmat kapta.

A csalódottság akkor is megfigyelhető volt, ha az élelmet egy gép osztotta ki. "A társas összehasonlítás, amely az emberi elme számára fontos szempont a korrektség szempontjából, a csimpánzoknál úgy tűnik, nem játszik szerepet" - emelte ki Engelmann.

Az eredmények azonban rávilágítanak arra, hogy a csimpánzokban is kialakulnak a partnerrel szembeni társas elvárások. "Ez fontos lépés a morális érzék kialakulása irányába" - hangsúlyozta a szakértő.