Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Infarktus ellen is jó a gyulladáscsökkentő

2017.08.29. 09:21

Hosszú idő után megint nagy eredményt értek el a szívroham és az agyvérzés kockázatának csökkentésében, ráadásul egy egészen más bajokra kifejlesztett hatóanyag bizonyult működőképesnek.

Az ízületi gyulladásokra való canakinumabról derült ki, hogy mérsékli a kockázatokat.

A nagyszabású vizsgálatban körülbelül tízezer, korábban szívrohamon átesett páciens vett részt, és köreiben 15 százalékkal csökkent az újabb  szívinfarktus kockázata. A kutatás közel negyven országban zajlott, és a résztvevőket éveken át - akár négy évig is - megfigyelték. 

A tanulmány készítői szerint ez a legnagyobb áttörés a koleszterincsökkentő sztatinok kifejlesztése óta.  A gyógyszert szedő pácienseknél - mellékhatásként - megnőtt a súlyos fertőzések esélye.

„Ez volt az első alkalom, hogy egyértelműen bizonyíthattuk, a gyulladáscsökkentés - a koleszterintől függetlenül - mérsékli a szívroham kockázatát” - mondta Paul Ridker, a Harvard Orvostudományi Egyetemhez tartozó Bringham and Women's Kórház munkatársa, a tanulmány vezető szerzője, aki  az Európai Kardiológiai Társaság barcelonai konferenciáján ismertette a kutatás eredményeit.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek