Botond, Mózes
EUR 386,02 Ft
USD 370,36 Ft
12 °C
29 °C

Mechanikus űrszonda mehet a Vénuszra

2017.08.29. 16:55

Nagy dilemma előtt álltak az űrkutatók, amikor a Vénusz közeli tanulmányozása volt a téma, a bolygón ugyanis rendkívül szélsőséges az időjárás, az odautazó űrszondának körülbelül 462 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet és a földinél kilencvenszer nagyobb légnyomást kell kibírnia.

Az egyik lehetőség egy Vénuszhoz igazított hűtőrendszer kifejlesztése lett volna, ám ezt a több milliárd dolláros költségek miatt elvetették, míg a másik megoldást a hőálló burkolat jelentette volna, ezt azonban túlzás lett volna odacígölni. Amíg a többiek fejében akadoztak a fogaskerekek, a JPL-nél mérnök Jonathan Saunder meglepő ötlettel állt elő:

Legyen az űrszonda mechanikus!

Nyilván nem esztétikai okokból merített Saunder a steampunkból, hanem mert a mechanikus felépítés elég ellenálló ahhoz, hogy az AREE névre keresztelt űrszonda - a becslései szerint - akár egy évet is túléljen a mostoha körülmények között. A szovjetek Venera és Vega űrszondái az 1970-es és 80-es években órák alatt megsemmisültek. 

Szélturbinák és napelemek gondoskodnának a leszállóegység meghajtásáról, és morzejelekkel továbbítanák az információkat.

A fejlesztési program már a második szakaszába lépett, a mérnökök a koncepció továbbfejlesztésén dolgoznak, hogy készen álljon minden, ha egyszer eljutnak a megvalósításig. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek