Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Az óceán élővilága már egyetlen fok melegedéstől felborul

2017.09.01. 15:55

Az Antarktisz-félsziget körüli sekély vizek mindössze 1-2 Celsius-fokos melegedése drasztikusan csökkenti a tengeri élővilág sokféleségét – írja az MTI egy új tanulmány alapján. A kilenc hónapig tartó vizsgálat során a kutatók arra jutottak, hogy rendkívül keveset tudni arról, milyen hatással lesz a klímaváltozás a tengeri élővilág egyensúlyára a bolygó különböző pontjain.

A brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) és a Smithsonian Természetkutatási Központ szakemberei fűtőpaneleket helyeztek le a tengerfenékre, hogy megnézzék, milyen hatással van a vízhőmérséklet emelkedése a helyi tengeri fajokra. A jelentés szerint, bár a panelek hatótávolsága csupán néhány milliméternyi volt, már ennyi melegedés is jelentős hatással bírt a tengeri élővilágra.

Az Ausztrál Antarktiszi Kutatócsoport tengerbiológusa, Jonny Stark nagyon meglepőnek nevezte az eredményeiket. A szakember szerint egészen szokatlan jelenség, hogy az év adott időszakára jellemző hőmérséklettől való mindössze 1 Celsius-fokos eltérés miatt egyes fajok növekedési rátája majdnem megduplázódott.

 Az Antarktisz tengeri élővilága a viszonylag változatlan hőmérsékleti feltételekhez van szokva. "Egy Celsius-fokos emelkedésnél még minden rendben van, és csupán gyorsabban fejlődnek, de amikor már 2 Celsius-fokkal van melegebb, ami a klímaváltozás jelenlegi ütemét tekintve nagyon is várható, az már lehet, hogy túlmegy ezeknek az élőlényeknek a tűréshatárán" – mondta Stark.

Két faj, egy tengeri féreg (Romanchella perrieri), illetve egy apró gerinctelen élőlény (Fenestrulina rugula) azonban valósággal lubickolt a melegebb óceánvízben, mindkét faj populációja nagyjából 70 százalékkal gyarapodott a térségben.