Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az óceán élővilága már egyetlen fok melegedéstől felborul

2017.09.01. 15:55

Az Antarktisz-félsziget körüli sekély vizek mindössze 1-2 Celsius-fokos melegedése drasztikusan csökkenti a tengeri élővilág sokféleségét – írja az MTI egy új tanulmány alapján. A kilenc hónapig tartó vizsgálat során a kutatók arra jutottak, hogy rendkívül keveset tudni arról, milyen hatással lesz a klímaváltozás a tengeri élővilág egyensúlyára a bolygó különböző pontjain.

A brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) és a Smithsonian Természetkutatási Központ szakemberei fűtőpaneleket helyeztek le a tengerfenékre, hogy megnézzék, milyen hatással van a vízhőmérséklet emelkedése a helyi tengeri fajokra. A jelentés szerint, bár a panelek hatótávolsága csupán néhány milliméternyi volt, már ennyi melegedés is jelentős hatással bírt a tengeri élővilágra.

Az Ausztrál Antarktiszi Kutatócsoport tengerbiológusa, Jonny Stark nagyon meglepőnek nevezte az eredményeiket. A szakember szerint egészen szokatlan jelenség, hogy az év adott időszakára jellemző hőmérséklettől való mindössze 1 Celsius-fokos eltérés miatt egyes fajok növekedési rátája majdnem megduplázódott.

 Az Antarktisz tengeri élővilága a viszonylag változatlan hőmérsékleti feltételekhez van szokva. "Egy Celsius-fokos emelkedésnél még minden rendben van, és csupán gyorsabban fejlődnek, de amikor már 2 Celsius-fokkal van melegebb, ami a klímaváltozás jelenlegi ütemét tekintve nagyon is várható, az már lehet, hogy túlmegy ezeknek az élőlényeknek a tűréshatárán" – mondta Stark.

Két faj, egy tengeri féreg (Romanchella perrieri), illetve egy apró gerinctelen élőlény (Fenestrulina rugula) azonban valósággal lubickolt a melegebb óceánvízben, mindkét faj populációja nagyjából 70 százalékkal gyarapodott a térségben.