Jenő
-3 °C
6 °C

A táncolás lassítja az öregedést

2017.09.04. 16:49

Azt már korábbi kutatásokból eddig is tudtuk, hogy  a fizikai aktivitás lassítja az agy öregedését, de azt nem, hogy a különféle aktivitások közül melyik mennyire hasznos ebben. Egy új tanulmány összehasonlította az állóképesség-javító edzés és a tánc hatását, és arra jutott, hogy utóbbi még jobbat tesz az agynak, mert javítja az egyensúlyérzéket – írja a Science Daily.

A magdeburgi Neurodegeneratív Betegségek Német Központjának (DZNE) kutatói idős (átlagosan 68 éves) önkénteseket vizsgáltak, akik tizennyolc hónapon át végeztek valamilyen aktivitást: egy részük fitnesz edzésre járt heti egyszer, a másikuk táncolni. (A kutatást ugyanakkor kis mintával végezték, az edzésprogramot 12, a táncot 14 alany csinálta végig.) 

A kutatók a tevékenységek hoppokampuszra gyakorolt hatását vizsgálták, mert ez az agyterület szabályozza a memóriát, a tanulást és az egyensúlyérzetet, ezért ez a terület van leginkább kitéve az öregedés miatti hanyatlásnak és az olyan betegségeknek, mint az Alzheimer-kór.

000 Par3528740
Fotó: Jean-Philippe Ksiazek / AFP

A Frontiers in Human Neuroscience szaklapban megjelent tanulmány szerint mindkét tevékenységtípus növelte a hippokampusz méretét, de csak a tánc okozott számottevő különbséget a viselkedésben. Míg az edzés repetitív feladatokból (biciklizés, Nordic walking, stb) állt, a táncolók minden héten új feladatokat kaptak: különféle tánctípusokkal ismerkedtek meg, illetve két hetente új lépeseket is tanultak. A kutatók szerint ezeknek az extra kihívásoknak köszönhető, hogy

a táncolóknak mérhető mértékben javult az egyensúlyérzékük, míg az edzőknél nem tapasztaltak ilyen változást.

A kutatók ennek alapján új fitneszprogramok kidolgozásába kezdtek, hogy maximalizálják a fizikai tevékenység öregedésgátló hatását. Az új rendszert a Jymmin néven emlegetik, ami az angol jamming (jammelés, zenés improvizálás) és gymnastic (torna) szavak szerelemgyereke. Ez egy szenzoralapú rendszer, amely hangokat (dallamokat, ritmusokat) generál a fizikai aktivitás alapján.

"Tudjuk, hogy a demenciás páciensek erősen reagálnak, ha zenét hallanak. Kombinálni akarjuk a fizikai aktivitás ígéretes aspektusait az aktív zenéléssel egy demenciásokkal végzett megvalósíthatósági tanulmányban" – mondta a kutatás következő lépéseiről Kathrin Rehfeld, a tanulmány vezető szerzője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?