Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindenki nyugodjon meg, a magyar csapvízben nincs műanyag

2017.09.07. 14:38

Az egész világ műanyagrészecskékkel szennyezett vizet iszik - szaladt végig tegnap este a magyar sajtón a minnesotai egyetem által végzett kutatás összefoglalója, az MTI nyomán. (Mi is megírtuk a hírt, itt olvashatja.) A kutatás most először fedezett fel a csapvízben egészen apró, láthatatlan műanyagdarabkákat, méghozzá a minták ijesztően nagy részében, 83 százalékában. Bár azt még csak vizsgálni sem kezdték, hogy ennek milyen lehetséges egészségügyi következményei vannak, a hír azért minimum aggasztóan hangzik.

Ezért megkerestük a Magyar Vízközmű Szövetséget, hogy kiderítsük, mi a helyzet a magyar csapvízzel műanyagszennyezettség-téren. (A Mavíz az össze magyar víz- és csatornaszolgáltató, illetve az egyéb vízipari szereplők érdekvédelmi szervezete.)

A szövetség a válaszában arra figyelmeztetett, hogy az amerikai kutatás vízmintái közül mindössze 18 származik Európából, azt pedig a tanulmány nem részletezi, hogy ezek felszín alatti vagy feletti forrásból kerültek a vízvezetékekbe (mindjárt látni fogjuk, hogy ez miért lényeges). Ezért nem is lehet belőle egyenes következtetést levonni a hazai helyzetre.

A magyarországi csapvíz 96 százalékban felszín alatti vízbázisokból származik, amit a szolgáltatók az általuk karbantartott hálózatokon keresztül juttatnak el a fogyasztókhoz. Ezekbe a vízbázisokba a felszíni vizekben esetlegesen fellelhető hormon- és gyógyszermaradványok sem jutnak le, és az amerikai kutatásban vizsgált mikroplasztik részecskék sem tudnak az ivóvíz kitermelési helyének közelébe kerülni. Egyszerűen azért, mert a felszíni vizeink, illetve ezek a vízbázisok nem érintkeznek egymással – állítja a Mavíz.

Meg lehet nyugodni tehát, a magyar csapvíz minősége kiváló, nyugodtan lehet fogyasztani.