Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tíz éve nem volt ekkora napkitörés

2017.09.07. 12:33

Két jelentős napkitörést figyeltek meg mostanában a csillagászok; az egyik a legerősebb volt, amit 2006 óta mértek. A napkitörések nagy energiájú sugárzást bocsátanak ki, és összezavarhatják a rádiókommunikációt a Föld nagy területén – jelentette az Űr-időjárás Előrejelzési Központ (SWPC).

Az SWPC szerint a magas frekvenciájú rádióadások vétele széles körben megszakadt. Egy órán át nem tudtak kapcsolatot teremteni a Föld napos oldalával. Az alacsony frekvenciájú rádiókommunikáció – amit a navigációhoz használnak – több mint egyórás kiesést szenvedett el.

A NASA azt állítja, hogy a Napból érkező sugárzás nem hatolhat át a Föld atmoszféráján, hogy az fizikailag érintse a Földön élő embereket. Ahhoz viszont elég erős, hogy olyan zavarokat okozzon az atmoszférának abban a rétegében, ahol a GPS kommunikációhoz használt rádiójelek is áthaladnak.

A zavarjeleket amerikai idő szerint szerda reggel észlelték. Az egyik kitörés (X-flare) erőssége X2,2 volt, a másik – amit három órával később észleltek – X9,3-as volt. (Minél nagyobb a szám, annál nagyobb a kitörés ereje; és egyébként is az X osztályú kitörések a legintenzívebbek. Az X2 kétszer erősebb az X1-nél, az X3 háromszor, és így tovább.)