A denevérek nem látják az üvegfalakat

2017.09.08. 13:03

A denevérek ügyesen kerülik ki a természetes akadályokat gyors, éjszakai repülés közben is. A modern épületek nagy, sima üvegfelületeit viszont nem észlelik, és ez veszélyes lehet – írja az MTI.

Stefan Greif, a Science tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője, a müncheni Max Planck Madártani Intézet tudósa szerint a kiterjedt üveg- vagy tükörfelületek vakfoltként jelennek meg a repülő emlősök radarján; gyakorlatilag akadálytalannak érzik ezt az útvonalat.

A denevérek ultrahangok segítségével érzékelik az útjukba eső tárgyakat. Így találnak nappalra pihenőhelyet, és így kutatnak táplálék után. Repülés közben hangot bocsátanak ki, majd figyelnek a visszhangra, hogy elkészítsék a környék hangzó térképét. A természetes akadályok, az erdő fái visszhangozzák valamennyire a denevérkiáltást. A függőleges, tükröződő felületek viszont becsapják őket, azt hiszik, hogy útjuk akadálytalan, így belecsapódhatnak az üvegfalakba.

A függőleges felületek úgy verik vissza a hangot, hogy azt nehéz érzékelniük, ezért nő a becsapódás veszélye.

– mondta Gareth Jones, a Bristoli Egyetem ultrahang-specialistája.

btmn03.png

A repülő emlősök a természetes élőhelyükön nem találkoznak sima, függőleges felületekkel. A vízszintes, sima felületeket felismerik; a vízhez közel merészkednek, hogy ihassanak belőle.

A kutatók a közönséges denevér (Myotis myotis) repülését tanulmányozták sötét alagútban: fémtáblát helyeztek el az alagútban függőlegesen és vízszintesen is, majd figyelték, mi történik. 21 állatból 19 ütközött a függőleges táblának legalább egyszer. A vízszintesnek egyik sem.

A tanulmány magyarázatot ad arra, miért találnak az épületek közelében sebesült vagy elpusztult denevéreket. Azt javasolják, az állatok vándorlási és táplálékkereső útvonalán ne építsenek ilyen felületek borította épületeket.

btmn01.png

A kísérletek alatt egyetlen denevér sem sérült meg. A denevérek a világ szárazföldi emlőseinek egyötödét teszik ki, a leginkább veszélyeztetett fajok közé számítanak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét