Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ismeretlen létformák élhetnek az Antarktisz jégbarlangjaiban

2017.09.08. 17:00

Ismeretlen életformák élhetnek az antarktiszi jégbarlangokban – írja az MTI.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói algák, moszatok, apró állatok és korábban nem ismert élőlények DNS-nyomait találták meg jégbarlangokban, amelyeket a Ross-sziget egy aktív vulkánja, az Erebus gőzei vájhattak ki.

Magas hőmérséklet lehet a barlangokban, némelyikben akár 25 Celsius fok is. Az ember kényelmesen érezheti magát odabent egy pólóban is. A barlang bejáratát megvilágítja a természetes fény, amely néhány barlang mélyére is átszűrődik a vékony jégrétegen át.

– mondta Ceridwen Fraser, az ANU vezető kutatója.

A barlangokban talált DNS hasonló volt növények és állatok DNS-éhez, például az algákéhoz, moszatokéhoz és gerinctelenekéhez. Ezeket másfelé meg lehet találni az Antarktiszon, de a DNS-mintákban voltak olyan szekvenciák, amelyeket nem tudtak azonosítani. Fraser szerint ez új növény- és állatfajok jelenlétére utalhat.

Laurie Connell, a Maine-i Egyetem kutatója hozzáfűzte, hogy a talált DNS-mintákból még nem következik, hogy ezek az élőlények még mindig élnek is a jégbarlangokban. A következő lépésben alaposabban meg kell vizsgálni a jégbarlangokat, és felkutatni az élőlényeket.