Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezért nincsenek barna medvéink

2017.09.11. 16:34

A jégkorszak végén jelentkező klímafelmelegedés hozzájárult, hogy a barna medve javarészt eltűnt Európából, állapították meg modellszámításokkal a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet és Múzeum szakértői. Az utolsó jégkorszak végén a barna medve még egész Európában előfordult, ma már csak elszigetelt populációk élnek a Pireneusokban, Észak-Skandináviában és Kelet-Európában, írja az MTI

„Az elmúlt 12 ezer évben 2-4 Celsius-fokkal növekedett a téli hőmérséklet Európa kiterjedt területein. Emiatt a barna medvék kevesebb utódot hoztak világra és idővel egyre kevesebben lettek” – mondta Jörg Albrecht, az intézet szakértője, a nemzetközi kutatócsoport elemzésének irányítója.

A barna medvéknek (Ursus arctos) a növekvő hőmérséklet miatt több energiára volt szükségük a téli pihenőhöz. A nőstények, akik a téli hónapokban hozzák világra kicsinyeiket, tartalékaikat vagy a pihenésre, vagy a szaporodásra fordítják. „Ha több energiát emészt fel a téli álom, kevesebb marad a szaporodásra, emiatt csökkent az utódok száma” – állapította meg az intézet.

Régóta ismert, hogy a barna medvék eltűnése Európából összefügg a vadászat és a földművelés elterjedésével. A tanulmány most rámutatott, hogy a klímaváltozás is fontos szerepet játszott ebben a folyamatban, fejtette ki Albrecht.