Szilvia
5 °C
16 °C

Utolsó leheletéig küldi üzeneteit a Szaturnuszról a Cassini

7769 PIA21628 figA-MAIN
2017.09.13. 16:04

A Szaturnusz kutatására küldött Cassini űrszonda hétfőn végrehajtotta azt a pályamódosítást, aminek köszönhetően szeptember 15-én, pénteken belemerül a gázbolygó légkörébe, ahol a biztos megsemmisülés vár rá.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrszondája egy utolsó manőverrel 119 ezer kilométerre megközelítette a Titán holdat, aminek gravitációs mezeje eléggé eltérítette az űrszondát ahhoz, hogy új pályáján végül 111 ezer kilométer per órás sebességgel becsapódjon a Szaturnuszba. Az utolsó találkozást a Titánnal búcsúcsóknak nevezték a NASA kutatómérnökei.

Egyébként azért nem a Titán vagy az Enceladus a tervszerű megsemmisülés célpontja, mert a NASA szakemberei nem szeretnék, hogy az ember alkotta szerkezet bármiféle kárt okozzon azon a két holdon, ahol elég komoly valószínűséggel lehet valamiféle élet.

Mielőtt darabokra törik, szétolvad és elég a Szaturnusz légkörében – mint egy meteor –, a 1,5 milliárd kilométerre lévő Cassini az utolsó leheletéig adatokat fog gyűjteni és küldeni, az utolsó adást az ausztráliai Canberra Deep Space Communication Complex (CDSCC) antennái veszik majd. A pénteki Nagy Finálé során az utolsó képek és adatcsomagok magyar idő szerint nem sokkal délután kettő előtt érkeznek majd a Földre.

Az egész világ figyeli és várja majd azt az édes-keserű pillanatot, amikor a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) küldetésirányítói bejelentik, hogy elveszett a kapcsolat, amiről mind tudni fogjuk, hogy Cassini hazaküldte utolsó üzenetét

fogalmazott a Phys.org-nak Ed Kruzins, a CDSCC igazgatója.

A Cassini áprilisban kezdte húsz évvel ezelőtt indult küldetése utolsó szakaszát egy sor Szaturnuszhoz közeli repüléssel, amik során elrepült a bolygó és gyűrűi közt, rendkívül közel a bolygó felszínéhez. Az utóbbi hónapokban egy sor lélegzetelállító képet kaptunk az űrszondától, legutóbb például a bolygó északi féltekéjének finoman fodrozódó felhőzetét csodálhattuk meg:

Fotó: NASA JPL

...illetve ilyen szuperközeli fotókat is küldött a Cassini a Szaturnusz gyűrűiről:

Fotó: NASA JPL

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?