Az ázsiai gleccserjég egyharmada el fog olvadni

GettyImages-520834411
2017.09.15. 09:54

Ázsia gleccserjegének egyharmada el fog tűnni az évszázad végére, még akkor is, ha sikerül a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fokban korlátozni. A Nature című tudományos lapban bemutatott tanulmányuk szerint holland kutatók azt is megvizsgálták, mi történik, ha több mint 1,5 Celsius-fokkal növekszik a hőmérséklet az évszázad végére. Arra jutottak, hogy Ázsia gleccserjegének csaknem kétharmada eltűnhet, ha nem történik semmilyen erőfeszítés a klímaváltozás megfékezésére.

"Azokban a régiókban, ahol a gleccserek olvadékvize fontos a folyók táplálása szempontjából, a visszahúzódó gleccserek problémákat okozhatnak" – mondta a kutatást vezető Philip Kraaijenbrink, az Utrechti Egyetem munkatársa. "Sokan élnek olyan völgyekben, amelyek folyója – például az Indus, a Gangesz, a Brahmaputra – Ázsia magashegyeiből ered. Ezekben a völgyekben a folyó vizét termőföldek öntözésére, ivóvízként és duzzasztós vízerőművekhez használják."

A két évvel ezelőtti párizsi nemzetközi klímakonferencia résztvevői tűzték ki a 1,5 Celsius-fokos célt, de szakértők szerint teljesítéséhez hatalmas változásra van szükség a világ gazdaságában.

A tudósok összehasonlítottak 110 klímaszimulációs modellt, és arra jutottak, hogy az ázsiai magashegyi gleccserek nagyobb mértékű felmelegedésre hajlamosak, mint a globális átlag. Minden elemzett gleccser már most nagy tömeget vesztett, egyedül a Kína nyugati részén lévő Kunlun-hegység gleccserei jelentenek kivételt.

Kraaijenbrink kiemelte: ha a hőmérséklet jelenlegi szintjén stabilizálódik is, évtizedekig folytatódna a gleccserek zsugorodása, amíg be nem áll az egyensúlyi állapot. Hozzátette: optimista az az elképzelés, hogy a globális felmelegedés szintje 1,5 Celsius-fok alatt marad.

Nyitókép: a nepáli Kim Shun gleccser (Fotó: JTB/UIG / Getty Images Hungary)  • Hírek
  • Személyi kölcsön