Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A farkasok jobban megértik az összefüggéseket a kutyáknál

GettyImages-170916776
2017.09.15. 19:25

Jobban értik az ok-okozati összefüggést a farkasok, mint a kutyák, írja az MTI egy Scientific Reportsban közölt osztrák tanulmányra hivatkozva.

A tudósok azonos környezetben élő, ugyanannyi ideig, ugyanúgy kiképzett farkasokat és kutyákat hasonlítottak össze. Kiderült, hogy az ok-okozati összefüggésre a farkasok ügyesebben jönnek rá.

A gyerekek korán megtanulják az ok és az okozat összefüggését, például ha megérintik a forró tűzhelyet, megégnek. Kutatásunk megmutatta, hogy a farkasok is megértik ezt a kapcsolatot, a kutyák azonban nem

- mondta Michelle Lampe, a tanulmány egyik szerzője. Ez arra utal, hogy a háziasítás változtatott a kutyák képességein.

A tesztek egyikében az állatoknak két tárgy között kellett választaniuk, az egyikbe élelmet tettek, a másik üres volt. A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon az állatok képesek-e megérteni az étellel teli tárolóra utaló kommunikációs gesztusokat - a szemkontaktus és a rámutatás -, hogy jól válasszanak.

A kutyák és a farkasok is követték mindkét kommunikációs útmutatást, megtalálták az elrejtett élelmet. Amikor azonban nem volt jelen az ember, hogy megmutassa, melyik tárolóban van ennivaló, hanem hangjelzésből kellett kitalálni, csak a farkasok tudtak következtetni arra, hogy melyik a jó választás. Lampe szerint

a különbség abból is adódhat, hogy a farkasoknak kitartóbban kell táplálék után kutatniuk, mint a kutyáknak, amelyek ahhoz szoktak, hogy megkapják az embertől az ételt, míg a farkasoknak egyedül kell megszerezniük a vadonban.

Ezenkívül összehasonlították a falkában élő kutyák és emberek között élő házi kedvencek viselkedését is, azonban a tartási körülmények sem befolyásolták az eredményeket.

(Borítókép: DeAgostini/Getty Images)