Jenő
-2 °C
6 °C

Folyékonyak-e a macskák? Simogasson krokodilt, aztán fogadjon rá!

2017.09.15. 12:35
  • Folyékonyak vagy szilárdak a macskák?
  • Egy krokodil babusgatása hatással van-e a szerencsejátékra?
  • Gyógyítja-e a horkolást az ősi ausztrál hangszer, a didzseridu?

Többek között a fenti kérdésekre választ kereső kutatásokat is díjazták az anti-Nobelként is emlegetett Ignobel-díj idei átadóünnepségén csütörtökön a Harvard Egyetemen – írja az MTI.

Az Ignobel-díj ötletadója Marc Abrahams, az Annals of Improbable Research (Valószínűtlen kutatások évkönyve) szerkesztője volt. Az elismerésnek nem az a célja, hogy a legjobb vagy legrosszabb tudományos munkákat jutalmazza, hanem az, hogy olyan kutatásokra irányítsa rá a figyelmet, amelyek a megszokottól eltérő gondolkodásra ösztönöznek. Abrahams szerint fontos, hogy az emberek ne feledjék azt a gyermekkori szokásukat, hogy furcsa dolgokat figyeljenek meg, és elgondolkodjanak rajtuk. A díjat Abrahams tudományos magazinja mellett a Harvard-Radcliffe Tudományos Fantasztikus Szövetség és a Harvard-Radcliffe Fizika Hallgatók Társasága támogatja.

Szemezgessenek kedvükre a legérdekesebb munkákból:

  • Az Ignobelek fizikai kategóriáját idén a francia Marc-Antoine Fardin nyerte, akinek a Folyékonyak vagy szilárdak a macskák? című kutatását a befőttesüvegekbe, vödrökbe és lefolyókba gyömöszölt macskák internetet ellepő fotói ihlették. Fardin matematikai módszerekkel bizonyította be, hogy a fiatal, mozgékony cicák tovább megőrzik az alakjukat, mint az idősebb, lusta macskák.
  • Az anatómiai díjat James Heathcote brit orvos kapta, aki azt igazolta, hogy az idős embereknek tényleg megnő a füle. Megállapította, hogy 30 éves kor fölött a férfifül évente két milliméterrel növekszik.
  • A kémiai díjazott egy olyan kutatás lett, amely annak járt utána, hogy egyesek miért utálják a sajtot.
  • A közgazdasági díjat Matthew Rockloff és Nancy Greer vehette át, akik azt vizsgálták, hogy a krokodilok mennyire befolyásolják a szerencsejáték-függőket és nem szerencsejáték-függőket a nyerőgépekkel való játékban. A kutatók 2010-ben Queenslandben 103 ember részvételével végezték a kísérletet, amelyben a két csoport tagjai egyméteres, bekötött állkapcsú krokodilokat vettek a karjukba, majd ez után vetették bele magukat a játékba, és kiderült, hogy a szerencsejáték-függők merészebbek lettek a hüllős kaland után.
  • A békedíjat egy hat kutatóból álló nemzetközi csoport nyerte, akik arra az eredményre jutottak, hogy az ősi ausztrál fúvós hangszeren, a didzseridun való napi gyakorlás alternatív gyógymódja lehet az alvási apnoénak – egy súlyos alvásfüggő légzészavarnak –, mivel erősíti a felső légutakat, ami könnyebbé teszi a lélegzést.

A fizikai kategóriában egyébként tavaly egy nemzetközi kutatócsoport tagjaiként magyar tudósokat is díjaztak a lóbögölyök színpreferenciájának vizsgálatáért.

Kapcsolódó

Magyarok kapták a fizikai IgNobelt

A fehér lovak váratlan előnyei, illetve a szitakötők és a fekete sírkövek kapcsolata ért félig komoly díjat. A Nobel-paródia bizottsága a Volkswagent is díjazta.

A díj mára egészen rangos elismeréssé nőtte ki magát. A 27. harvardi díjátadó ceremóniát papírrepülőzés, opera-ősbemutató és olyan valódi Nobel-díjasok részvétele színesítette, mint a közgazdasági Nobel-díjas Eric Maskin és Oliver Hart, illetve a fizikai Nobel-díjas Roy Glauber. A díjazottak a hagyományoknak megfelelően egyenként 10 billiós pénzjutalmat kaptak az értéktelen zimbabwei valutában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?