Erzsébet
1 °C
4 °C

Újra támad a banánvész

2017.09.18. 18:09

Tagadhatatlan, hogy a banán a legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik manapság, ami nem is meglepő, hiszen amellett, hogy finom az íze, a káliumtartalma is magas, tartalmaz proteint és még a magas vérnyomás ellen is hatásos. Ennek fényében különösen riasztóan hangzik az, hogy visszatért a gyümölcs egy régi mumusa, ami hamarosan teljesen kipusztíthatja az általunk jelenleg fogyasztott banánfajtát – írja az Independent.

Elsőre nem is gondolná az ember, milyen nehéz banánnak lenni, pedig a gyümölcsnek az ötvenes évek óta eléggé hányattatott a sorsa. Akkoriban még a Gros Michel volt a legtöbbet exportál banánfajta, egészen addig, míg a Fusarium oxysporum névre hallgató gomba csaknem teljesen ki nem pusztította azt. Erre válaszul fordultak a termesztők az általunk is ismert és szeretett Cavendish banánhoz, ami jelenleg a teljes export 99 százalékát teszi ki.

Azóta már számtalanszor keltették halálhírét a Cavendish banánnak is, mostanra azonban lehet, hogy tényleg be is igazolódnak a jóslatok, a banángyilkos gomba ugyanis néhány éve Tropical Race 4 (TR4) néven visszatért és a jelek szerint még a korábbinál is halálosabb, ez ugyanis számos helyi banánfajtát is megtámad.

Egy csipetnyi fertőzött föld is elég ahhoz, hogy futótűzként terjessze el a gombát, ami megfertőzi a banánfa gyökerét, majd eltömíti a víz- és tápanyagszállításért felelős farészt, ezzel pusztulásra ítélve a növényt. Az újfajta banánvész már lényegében minden kontinensen megtalálható, ami azt jelzi, hogy ha nem tesznek ellene semmit, akkor az egész világon kipusztíthatja a banánt.

Szakértők szerint ráadásul nem is nagyon lehet vele semmit kezdeni, főként azért, mert az 50 évvel ezelőtt is létező rossz szokások a mai napig jelen vannak, így lényegében az egyetlen valódi megoldás az, ha felégetik a jelenlegi ültetvényeket, majd újrakezdik egy másik banánnal. Afrikában ugyanakkor már zajlik egy egyéves program a TR4 megfékezése érdekében, a remények szerint pedig meg tudják majd akadályozni a fertőzés terjedését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?