Egy csigafaj védheti meg a Nagy-korallzátonyt

2017.09.18. 19:01

Az Ausztrál Tengeri Kutatóintézet hétfői közleménye szerint óriás tengeri csigákat tenyésztenének és engednének szabadon a Nagy-korallzátonynál ausztrál kutatók, hogy ezekkel védekezzenek a korallzátonyt pusztító töviskoronás tengericsillag ellen – írja az MTI.

A kutatóintézet csaknem félmillió dollár támogatást kapott a szövetségi kormánytól a tenyésztési programra. A júniusban kezdődött projektben már több mint 100 ezer úszó lárva kelt ki.

Négyszázféle korall él a Nagy-korallzátonyon.
Négyszázféle korall él a Nagy-korallzátonyon.
Fotó: Kyle Taylor / flickr

A tritonkürtcsiga (Cheronin tritonis) természetes ellensége a töviskoronás tengericsillagnak (Acanthaster planci). A kártevő a korallzátony pusztulásának egyik fő oka. Egy négyzetkilométernyi területen mintegy 150 ezer tengericsillag élhet. Az 50 centiméter hosszúra is megnövő tritonkürticsigát az 1960-as években a házáért vadászták; emiatt a faj a kihalás szélére került.

Josh Frydenberg ausztrál környezetvédelmi miniszter szerint ha a kutatás sikeres lesz, a tritonkürtcsigák elkergethetik a töviskoronás tengericsillagokat a korallzátonyról. Megfigyelték ugyanis, hogy ezek az állatok elmenekülnek a ragadozók elől.  • Hírek
  • Árfolyam