Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

A tudomány bebizonyította: a méret a lényeg

2017.09.19. 13:02

Összefüggés van az állatok mérete és veszélyeztetettségük mértéke között: a különösen apró és a nagyon nagy állatfajokat fenyegeti leginkább a kihalás veszélye, a közepes méretűek a legkevésbé veszélyeztetettek – írja az MTI.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nemzetközi kutatása során 27 ezer gerinces faj testméreteit és veszélyeztetettségi státuszát elemezték. A fajok közül 4400-at fenyeget akut módon a kihalás veszélye. Különösen sok köztük a kicsi és nagy faj.

A tanulmány a PNAS folyóiratban jelent meg; az adatok az IUCN veszélyeztetett fajokat gyűjtő vörös listájáról származnak.

  • A nagyobb méretű  több mint egy kilogrammos  veszélyeztetett fajokat a vadászat és halászat fenyegeti. Ennek hátterében a húsfogyasztás, a testrészek orvosi célú felhasználása vagy az áll, hogy a célzott zsákmánnyal együtt akaratlanul elpusztulnak más állatok is. 
  • Az apró, 77 grammnál könnyebb élőlényeket elsősorban az életterük változásai érintik. Ilyen állat például a Kolumbiában élő zafírmellű kolibri (Lepidopyga lilliae), valamint a Thaiföldön és Mianmarban elterjedt dongódenevér (Craseonycteris thonglongyai). 

A tudósok szerint a kis állatfajok veszélyeztetettsége valószínűleg erősen alábecsült.

A testméret és a kihalás kockázatának mértéke közötti összefüggés ismerete eszközt ad a kezünkbe, amellyel meghatározhatjuk olyan fajok kihalásának kockázatát, amelyekről még nem tudunk sokat.

– mondta William Ripple kutatásvezető, az Oregoni Állami Egyetem szakértője.