Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tudomány bebizonyította: a méret a lényeg

2017.09.19. 13:02

Összefüggés van az állatok mérete és veszélyeztetettségük mértéke között: a különösen apró és a nagyon nagy állatfajokat fenyegeti leginkább a kihalás veszélye, a közepes méretűek a legkevésbé veszélyeztetettek – írja az MTI.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nemzetközi kutatása során 27 ezer gerinces faj testméreteit és veszélyeztetettségi státuszát elemezték. A fajok közül 4400-at fenyeget akut módon a kihalás veszélye. Különösen sok köztük a kicsi és nagy faj.

A tanulmány a PNAS folyóiratban jelent meg; az adatok az IUCN veszélyeztetett fajokat gyűjtő vörös listájáról származnak.

  • A nagyobb méretű  több mint egy kilogrammos  veszélyeztetett fajokat a vadászat és halászat fenyegeti. Ennek hátterében a húsfogyasztás, a testrészek orvosi célú felhasználása vagy az áll, hogy a célzott zsákmánnyal együtt akaratlanul elpusztulnak más állatok is. 
  • Az apró, 77 grammnál könnyebb élőlényeket elsősorban az életterük változásai érintik. Ilyen állat például a Kolumbiában élő zafírmellű kolibri (Lepidopyga lilliae), valamint a Thaiföldön és Mianmarban elterjedt dongódenevér (Craseonycteris thonglongyai). 

A tudósok szerint a kis állatfajok veszélyeztetettsége valószínűleg erősen alábecsült.

A testméret és a kihalás kockázatának mértéke közötti összefüggés ismerete eszközt ad a kezünkbe, amellyel meghatározhatjuk olyan fajok kihalásának kockázatát, amelyekről még nem tudunk sokat.

– mondta William Ripple kutatásvezető, az Oregoni Állami Egyetem szakértője.