Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Ez a bolygó pokol az űrben

2017.09.19. 12:00

„Lehet, hogy ez a világ egy másik bolygó pokla” – írta Aldous Huxley a Földről. Bár Huxley nem csillagász volt, hanem a hallucinogén kábítószerekért rajongó prózaíró, a fenti sorokat akár a WASP-12b exobolygóról is írhatta volna – ha tudott volna a létezéséről.

A WASP-12b-t 2008-ban fedezték föl, de csak mostanában ismerték fel a jellegzetességeit. Például azt, hogy a bolygó albedója – a beérkező sugárzás visszaverődési értéke értéke – csupán 0,064. Ez kiugróan alacsonynak számít: a Hold albedója 0,12, a Földé 0,37. Emiatt a WASP-12b felszíne még nappali fényben is sötétebbnek tűnik, mint a legfeketébb aszfalt.

A bolygó nagyjából 1400 fényévnyire található a Földtől. Kétszer akkora mint a Jupiter, és 1,1 földi nap alatt kerüli meg a csillagát. A csillag elképesztő gravitációs ereje és a bolygó csillaghoz közeli keringési pályája miatt a WASP-12b tojás alakúra torzult. A csillagukhoz ennyire közel keringő bolygók általában mindig ugyanazt az arcukat mutatják a csillag felé – akárcsak a Hold a Föld felé.

Taylor Bell, a montreali McGill Egyetem kutatója és munkatársai a NASA Hubble Űrteleszkópjával vizsgálták az égitestet. Mint megállapították, a WASP-12b felszíni hőmérséklete 2600 Celsius-fok lehet. Ilyen magas hőmérsékleten a hidrogénmolekulák is különálló atomokká bomlanak. Noha a bolygó nem veri vissza a fényt, infravörös szűrőn keresztül vizsgálva – a magas felszíni hőmérséklet miatt – a WASP-12b vörösen izzik, mint az olvadó fém.