Árpád
-2 °C
4 °C

Anyu, mi lesz az ebéd? A nagynénéd, fiam

2017.09.20. 13:56

Egy új kutatás szerint a közösségben élő pókfajoknál a nagynénik feláldozzák magukat testvéreik utódaiért: akár a saját testükkel is táplálják őket – írja az MTI.

A Greifswaldi és az Aarhusi Egyetem kutatói megállapították, hogy egy közösségben élő afrikai pókfaj nem párosodott nőstényei félig megemésztett táplálékkal látják el unokahúgaikat és unokaöccseiket, később pedig saját testüket kínálják fel az utódoknak. A kutatók az Animal Behaviour friss számában mutatták be az eredményeiket.

A tudósok eddig azt hitték, hogy a szűz nőstények csak a zsákmány elejtéséből és a hálókészítésből veszik ki részüket. Az utódokat visszaöklendezett táplálékkal és saját testükkel a korábbi feltételezések szerint csak az anyák tudták táplálni.

A kutatók összeállítottak egy csapatot a Stegodyphus dumicola nevű afrikai pókfaj párosodott és nem párosodott nőstényeiből, és megvizsgálták, hogy melyik állatok foglalkoznak utódneveléssel és zsákmányejtéssel. Megfigyelték, hogy a nem párosodott nagynénik is részt vállaltak az anyák feladataiból, és később őket is felfalták az utódok.

A Stegodyphus dumicola kolóniáinak 60 százaléka nem párosodott nőstényekből áll. A 45 ezer ismert pókfaj közül csupán 30 él közösségben. A kutatók feltételezése szerint az afrikai pókfajnál tapasztalt viselkedés a többi ilyen fajnál is létezik.

Gabriele Uhl zoológus és pókkutató szerint a viselkedés csak látszólag önzetlen. Az unokaöccsök és unokahúgok sikeres felnevelése segíti a nagynéni által is birtokolt gének örökítését a következő generáció számára. Ez magyarázatot ad arra, hogyan fejlődhetett ki és maradhatott meg ez a látszólag önfeláldozó viselkedés.